Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1853390 www.bgdnes.bg

Тройният убиец обиран многократно

Владимир Клисуров

Къщата на пенсионирания военен Иван Калмуков, който, преди да се самоубие, застреля трима в столичния квартал "Димитър Миленков", е била обирана многократно, научи "България Днес". Мъжът подозирал именно съседите си от ромската фамилия Борисови, по които откри стрелба.


Калмуков купил порутената къщичка на улица "Димитър Миленков" 36 през февруари 2000 година. Старите собственици - семейство Раковски, решили да продадат дома си, след като главата на фамилията Иван починал. Вдовицата и децата се спазарили с Иван Калмуков, който искал да инвестира парите от получените накуп заплати при пенсионирането си и да изпълни мечтата си да има собствена къща с двор. Платил 9000 лв. за паянтовата постройка с 600 квадрата двор. Веднага след сделката мъжът се заел здраво за работа и само за няколко години успял да превърне съборетината в кокетна къща с китна градинка. Сеел си ягоди и различни зеленчуци, присаждал овошки, грижел се за два пчелни кошера. Скоро обаче започнали кражбите. Калмуков и жена му дори не съобщавали в полицията за всички набези, защото в повечето случаи нямало задържани и се обезверили. Подозирали обаче циганите от околните къщи. Въпреки че пенсионерът гледал да е приятелски настроен към комшиите и дори понякога играел белот с мъжете от съседите си по дувар - ромската фамилия Борисови. Те пък все твърдели, че най-вероятно крадците не са от махалата. Синът на Иван обаче не издържал на психическия тормоз от обирите и се преместил.

Реклама

Чашата явно преляла в неделя, когато циганите още сутринта запалили пред къщата на убиеца огромна клада и хвърлили в нея две автобусни гуми. Целия ден северозападният вятър издухвал черния дим право в двора на Калмукови. 67-годишният бивш военен помолил комшиите да загасят пламъците, но получил категоричен отказ от 26-годишния Кирил Борисов, защото: "Така се прави на Сирни Заговезни". Тогава Иван го ударил с хвърлен на земята автомобилен тас, след което се прибрал в двора си, като започнал да вика: "Утре всичките ще ви изпозастрелям!".
Не е ясно защо иначе усмихнатият и спокоен човек така и не се отърсил от афекта и в понеделник изпълнил заканата си. Малко след 17 часа нахлул в къщата на Борисови и започнал безразборно да стреля с пистолета си. Накрая допрял дулото до слепоочието си и се гръмнал.
Кирил Борисов починал на място. 29-годишната му сестра Василка издъхна в "Пирогов", след нея умря и 22-годишният Бисер Лопек, който бил на гости. В критично състояние е 56-годишната Елена Борисова. Жертвите щели да бъдат повече, но в последния момент Бисер, който въпреки крехката си възраст има 40 регистрации в полицията, успял да скрие с тяло приятелката си и да обърне маса пред нея, за да я защити от пороя куршуми. Най-малкият син на Борисови пък успял да се напъха под леглото и така се отървал.

Циганите искат вендета

След случилото се в "Димитър Миленков" районът е отцепен от полицаи с кучета и жандармерия. Циганите от махалата открито плашат с вендета, един през друг повтарят "око за око, зъб за зъб". Заканват се, че ще запалят къщата на Калмуков, "за да се обърне старецът в гроба", и че ще намерят жена му и сина му и ще ги застрелят.
В квартала припомнят, че преди година бяха организирани масови протести, след като се появи идеята срещу къщата на Калмукови да бъдат построени домове, в които да се настанят ромски семейства.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама