Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1853402 www.bgdnes.bg

Яке от кевлар спасило Баретата

Устойчиво на куршуми яке е спасило живота на Златомир Иванов-Баретата при стрелбата по него пред столичната Съдебна палата.
Връхната дреха на Иванов е била с подплата от кевлар - материал, който се използва при производството на бронирани жилетки. Такива якета се правят само по поръчка, като цената им започва от 6000 лева.
Снайперистът, стрелял по Баретата на 29 януари, обаче е знаел за специалното облекло. Знаел е също, че шапките, с които ходи Златомир Иванов, също са направени от кевлар, за да пазят главата му. Именно заради това се е целел под кръста на жертвата, като идеята му е била да засегне жизненоважни органи в тази област - пикочен мехур или артерии.
Стрелецът засегнал уретрата на Златомир Иванов. Минути след атентата Баретата бе приет по спешност в "Пирогов". Там лекарите му правят петчасова операция. Въпреки усилията им уретрата така и не била възстановена.

Дупката в крайна сметка влязла в употреба. След консултации лекуващият лекар преценил, че може през нея да вкара дренаж, през който да се оттичат гнойта и нечистотиите от коремната кухина на пациента, обясняват запознати.
Първоначално лекарите не даваха големи шансове за живота му, но Баретата прескочи трапа. Той вече е преместен в една от клиниките на "Пирогов". От лечебното заведение заявиха, че бившият командос едва ли скоро ще бъде изписан. Въпреки че вече се изправя и може да ходи, състоянието му е нестабилно и трябва да е под постоянно наблюдение.
Бившият командос се намира под денонощна охрана, тъй като заплахата за живота му е реална, категорични са приближени на Иванов. Веднага след като бе прострелян, около "Пирогов" и коридорите на болницата бяха разпръснати десетки охранители на хазартния бос. Месец и половина по-късно положението е същото. Въпреки че гардовете са в намален състав, те все така зорко следят за подозрителни пациенти в района на клиниката. Бабаитите дори спират болни хора и щателно ги разпитват и претърсват, възмущават се свидетели на наглостта на гардовете.

Реклама

В същото време от специализираната прокуратура дебнат Баретата да оздравее, за да го обвинят за ръководене на престъпна група за наркоразпространение. За негови помагачи са обявени Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев - Малкия Златко. Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, брат му Петър Цветанов - Малкия принц и Стефан Грозданов-Боксьора пък са сочени за участници в бандата. Групата разпространявала кокаин и марихуана от 2012 г. в курортния комплекс Слънчев бряг и в София. Известни количества са били пласирани на територията на Казанлък и Стара Загора.
От прокуратурата уточняват, че обвинението срещу Златомир Иванов е повдигнато, но не му било предявено, защото здравословното му състояние все още не го позволява. Материалите срещу него ще бъдат предявени, когато лекуващите го лекари преценят това.
Според източници от разследването новото обвинение срещу Златомир Иванов било повдигнато основно заради показанията на бизнесмена Росен Драгнев-Капитана. Двамата имали общ бизнес, но влошили отношенията си през ноември миналата година. Именно Капитана бе един от заподозрените и за стрелбата срещу Иванов. Пред ченгетата той описал цялата структурата на наркогрупата и ролята на всички в нея. Според Капитана Баретата го измамил и искал да му вземе фирмите.

Наркотест на "Пирогов"

Златомир Иванов-Баретата бе прострелян пред парадния вход на Съдебната палата малко преди делото срещу него за наркотрафик. Все още неизвестен за МВР стрелец се прицелил в Баретата от таванско помещение в отсрещната сграда. Килърът успял да го прониже с 4 куршума.
Докато чакаше линейката да го откара до ДПироговУ, Златомир Иванов бе във видимо приповдигнато настроение. Той дори позирал на един от фотографите в Съдебната палата, който го подканил да се усмихне.
"Пациентът постоянно се хилеше, докато го подготвяхме за операция. Едва успяхме да го упоим", обяснява човек от болницата. Той споделя още, че на Баретата е направен наркотест, но резултатите няма да бъдат оповестени, тъй като Златомир Иванов се води пострадало лице.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама