Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1853893 www.bgdnes.bg

Невинен лежи 25 г.

Нов документален филм разнищва един от най-скандалните случаи на несправедливо осъдени и тикнати зад решетките американци. "Нереална мечта: Истинската история на Майкъл Мортън" е потресаващ разказ за своеволията на правосъдието, което може да вгорчи живота на невинни хора.


Мортън е арестуван през 1986 г. в щата Тексас по обвинение в убийството на съпругата си Кристин. Следващата година е признат за виновен от съда в Уилямсън Каунти и и е пратен в панделата за 25 години. Но възмездието идва доста късно.
Майкъл излиза на свобода чак през октомври 2011 г. след дългогодишна юридическа битка за преразглеждане на присъдата му. Това стана възможно едва след обстойна проверка на ДНК доказателства, които дълги години бяха отхвърляни от съда. В последните години правозащитната организация "Проект Невинност" се опитва да прокара ДНК анализите в съдебната практика в различни щати и благодарение на работата й няколко несправедливо осъдени бяха освободени.

Реклама


Прокурорът Джон Брадли 6 години упорито отказва ДНК тестовете, но най-накрая съдия нарежда провеждането им. Така се установява, че убиецът на Кристин Мортън не е мъжът й, а миячът на чинии Марк Норууд. Той е подозиран и за смъртта на Дебра Бейкър в Остин през 1988 г. И двете жени умират след зверски побой в леглата си.
Адвокатите на Мортън дори повдигат иск срещу първия прокурор по делото Кен Андерсън. След освобождението на Майкъл магистратът се извини за грешната присъда, но това не му спести обвинението. Още няколко следователи се изправят сега на съд заради случая.


Историята на Мортън дава материал и за роман, озаглавен "Покварена прокуратура". Той излиза през 2012 г., негов автор е местният писател Кърт Джонсън.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама