Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18547847 www.bgdnes.bg

Стар храм има нужда от 62 000, събира 100 лв.

През 1868 г. е построена духовната обител в Белоградчик

Бизнесмени обещаха подкрепа, но нещата се размиха, казва отец Рафаил

Белоградчишкият храм "Св. вмчк. Георги Победоносец" започна благотворителна акция за събиране на средства за съживяването на светата обител с изографисването на тавана и олтара.

Кампанията е по настояване на местните жители, а неин организатор е благородният отец Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишката духовна околия.

Реклама

"Храмът е стар, построен е през 1868 г. Кампанията решихме да я стартираме още преди десетина години, когато правихме основен ремонт, но досега не можехме да намерим зографи. Трудно е събирането на средства, но се решихме в крайна сметка и с помощта на общината, откъдето също ще помогнат евентуално", сподели пред "България Днес" отец Рафаил.

Общата сума, нужна за изографисването, е 62 000 лв., като преди това трябват и подготвителни дейности. До този момент в сметката са постъпили само 100 лв. - напълно недостатъчни за дейността.

"Набирането на средства започна скоро. Имахме някакви обещания от бизнесмени, но всеки е с различни проблеми и малко се поразмиха нещата", каза с тъга отче Рафаил.

Подготовката за изографисването е започнала преди две години, докато църковното настоятелство не се е спряло на подходящия екип зографи от Неврокопска епархия.

"Не знам колко време ще отнеме процесът. Зависи колко хора ще дойдат, може би поне 2-3 месеца. Единствено трябва да съберем сумата, за да можем да се разплатим накрая", разказа отдаденият духовник.

Рафаил от години се грижи за благополучието на манастира и дава всичко от себе си за превръщането му в едно по-добро място.

Ако желаете да помогнете, свържете се лично с отец Рафаил на телефон 0885466396 или на място в храма. Средства могат да бъдат преведени и по следната сметка:

BG83IABG74965000383501

Църква "Св. Георги", гр. Белоградчик

Асет Банк

Булстат 105511601

Реклама
Реклама
Реклама