Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18548128 www.bgdnes.bg

Психологът Ценка Местанска: Магнитните бури са манипулация!

Това са внушения от медиите, а истината е, че всеки отговаря за това как се чувства

Коя е тя

Д-р Ценка Местанска е дипломиран психолог, като в началото на практиката си работи и като семеен консултант и хомеопат. През 2010 г. се дипломира като преподавател и терапевт по Техника за емоционална свобода (ТЕС) в Лондон при "светилото" на психологията проф. Кропотоф. Провежда семинари и индивидуални терапии. Прочу се като психоложката на вокала на "Депеш мод" - Дейв Геън.

Реклама

- Д-р Местанска, как ни влияят магнитните бури, които са особено силни до 4 август?

- Това, което наричаме магнитни бури, го е имало много в годините и преди нас, ще има и след нас. Такива хора, които се влияят от подобни явления, се наричат "метеочувствителни хора" и тях също винаги ги е имало. Аз обаче не вярвам в магнитните бури и отразяването им на човека. Смятам, че това са манипулации, които се произнасят в медиите. Понякога тази цел е свързана с това човекът да не поеме личната си отговорност за това, което му се случва, и видите ли - "от магнитните бури" му е зле, а друг път - не е станало едно събитие и веднага трябва да свързано я с "ретрограден Меркурий", я с някакви други неща, които са извън контрола на самия човек. Вярвам и като психолог, и като индивидуалност, че няма нищо по-силно от човешката воля и желание нещата да се случват по позитивен начин. И ми се иска хората да не вярват в това, че магнитните бури могат да управляват живота ни. Не, не могат! Вие сте тези, които го правите, и от вас зависи как ще се чувствате и какво ще правите.

- Помагате на хората с техниката за емоционална свобода. Какво значи това?

- Да, точно така. Техниката за емоционална свобода се базира на акупунктурните точки по тялото. Те са над 2000, но използвам 14-те най-важни. Местата се третират с барабанене на пръстите на ръцете. През това време се изговарят на глас ключови "вълшебни" думички. Например: "Въпреки че имам този проблем, аз напълно и безрезервно приемам себе си." Създателят на техниката - американецът Гари Крейг, твърди, че тя подобрява емоционалното, психическото и физическото здраве. Най-ефективна е за отслабване, подобряване на мотивацията, лекуване на емоционални травми, стрес, тревожност, страх, депресия, пристрастяване към храна, алкохол, никотин и наркотици и др. Всяка точка е свързана с определени органи. Основните се намират на върха на главата, в основата на веждите, на слепоочията, под очите, под носа, по брадичката, в средата на гръдния кош и от двете му страни под раменете. С докосването им се събужда енергията в меридианите на най-важните вътрешни органи. Техниката помага да се премахнат и негативните мисли, които образуват пътя на болестта. Чрез нея се освобождаваме от негативните емоции - страх, потиснат гняв, обида, любовно разочарование, тъга.

- Занимавате се и с хора със зависимости. Според статистиката те стават все повече и повече.

- Точно така. И да ви кажа, когато помагам на хора със зависимости, виждам, че всичко е постижимо благодарение на мозъка на човека. Дори смятам, че и ДНК структури могат да се променят пак чрез мозъка и мисленето.

- Каква емоция отключва болестта и в кои органи?

Реклама

- Ами например белият ни дроб се поразява от мъката. Черният дроб - от гнева, обидата. Бъбрекът е свързан с емоцията на страха, а жлъчката - от депресията. Тънките черва са свързани с претърпян шок, изоставяне. Щитовидната ни жлеза е свързана с объркване, нервно безпокойство, стрес. Далакът и панкреасът са свързани с ниското самочувствие, чувството за малоценност. Пикочният мехур се поразява най-често от плахост, стеснителност, сърцето пък е свързано с мъка или шок от нещо чуто или преживяно, а стомахът е свързан с възмущението, отчаянието и безнадеждността. Дебелото черво се поразява при строгост и непреклонност. Всичките тези енергийни меридиани в човешкото тяло, когато има негативна емоция, се затлачват. И ние освобождаваме енергията с потупвания и произнасяне на определени фрази. Затова казвам, че е особено важно как човек мисли, за да е здрав, а не само да мечтае.

- Като психотерапевт търсите негативната емоция, за да излекувате органите, нали така?

- Точно така. Затова, ако ви боли някакъв орган, потърсете негативната емоция, която го е отключила - случка, човек, място.

- Когато идва човек с проблем при вас, откъде започвате, за да му помогнете?

- Първоначално го предразполагам, правим медитация. После той започва да ми разказва за появилите се симптоми. През това време аз потупвам т. нар. енергийни меридиани, които пробуждат подсъзнанието. Отсявам важните моменти, за да мога да си направя план, по който да действам. После преценявам колко сесии са ми необходими, за да изчистя негативните емоции от човека. Те зависят от неговата съпротива. За всяка емоция аз правя един модел, едно утвърждение, което човекът трябва да казва не само при мен, а да работи и със себе си. Всеки орган има нужда да го оцените и да му изпратите любов. Симбиозата между думите, визуализацията и енергията дава резултат.

- Колко са нивата на въздействие с тази техника?

- Три. Научавайки метода, всеки може да си помага, това е първото. При второто ниво повече се плаче, хората се отпускат емоционално. А третото е най-дълбокото, в него си "стоят" старите емоционални травми. На последните две нива без терапевт не можеш да се справиш.

- Тази техника има ли противопоказания?

- Единствената опасност е една точка, която не бива да се третира по време на бременност. Тя се намира ниско долу над глезена.

- Познавате се лично с фронтмена на "Депеш мод" Дейв Геън. Помагахте му, когато имаше концерт в България, нали?

- О, да. Познаваме се от първата му изява у нас през 2006 г. Тогава му помогнах да овладее предсценичната си треска. Дейв се интересува много от психология и двамата често обсъждаме такива теми. Но имам и много други популярни пациенти. Всички те са хора като нас, само са по-популярни.

- Преди година-две бяхте човекът, който покани руският хипнотист Анатолий Кашпировски. Защо не се осъществи това?

- Заради войната нямаше как да дойде при нас. Само след дни той ще навърши 85 години и е в перфектно здраве. Смятам да му се обадя за празника. Някои хора го отрекоха, други пък се кълнат в неговата система. След 50 години ще се изясни начинът, по който той действа, неговата система е феноменална. Говори за квантови скокове, за друга реалност, нещо, за което все още не сме готови хората тук, не само да видим, но и да разберем. Но за всичко си има време в този живот.

Реклама
Реклама
Реклама