Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1855047 www.bgdnes.bg

Митрополит Кирил: Искат ме за депутат и премиер, но ще им откажа!

Загубилият от битката за патриаршеския престол Варненски и Великопреславски митрополит Кирил може да се окаже главна действаща фигура в битката за кормилото на държавата.

Владиката, който бе наместник-председател на Българската православна църква до избирането на новия патриарх Неофит, претърпя огромно разочарование, когато Светият синод не го избра да бъде сред тримата митрополити, претенденти за короната на Максим. На предстоящите избори обаче Кирил Варненски може да атакува парламента, след като 15 000 шофьори се канят да му гласуват доверие и да издигнат кандидатурата му за депутат. А тънката идея в тази насока е, ако висшият духовник склони и приеме номинацията - дори да бъде цанен за премиер.

Реклама

Ако това се случи, митрополит Кирил ще бъде вторият след Климент (Васил Друмев), който през август 1886 г. става министър председател в кабинета, съставен след проруския преврат срещу княз Александър І.

От Националния съюз на превозвачите вече са започнали преговори с варненския владика, като за посредник ползват духовник от Епархийския съвет.

Самият Митрополит Кирил обаче е скептичен към предложението. Висшият духовник разясни, че има решение на Светия синод, което изрично забранява на архиереите да се впускат в политиката, а освен това една негова кандидатура за депутат би била против каноните на Православната църква.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама