Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1855077 www.bgdnes.bg

1700 дела за завишени сметки срещу Енерго-Про

От три години насам има трайна тенденция с около 1700 дела годишно срещу Енергото, съобщи Пламен Атанасов, шеф на гражданското отделение във Варненския районен съд.

От началото на годината около 300 са внесените искове срещу Енерго-Про за надписани сметки, за неизправни електромери и неточност в отразяване на консумираната енергия.

Реклама

Обикновено потребителите печелят делата, каза съдия Атанасов. Според него при завеждане на искове и започване на съдебен спор клиентите имат право да не избързват с плащане на сметката, а Енергото не трябва да дърпа шалтера и да ги остава без ток.

С 2000 са намалели делата през миналата година в сравнение с предходната, които са заведени от различни кредитори - банки или други финансови институции. Чувствително са намалели така наречените дела по заповедно производство, защото е свито отпускането на кредити, а и има известно изчистване на така наречените лоши кредити.

10% ръст се наблюдава на бракоразводните дела през отчетния период за 2012 година на ВРС. По-малко разтрогват брака си младите хора, но има и двойки, които се разделят и на 80 години.

През миналата година има спад от 10% на наказателните дела на първа инстанция. В съда са влезли 5 дела за трафик на хора и по-малко - 13 дела за проституция, като през предходните години са били над 20.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама