Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18557995 www.bgdnes.bg

125 км пеша ще ходи баба Добрина до Рилския манастир

Поклонническият път се изминава за 6 дни 

Туристка съм и походът не ми е труден, казва 65-годишната заралийка 

"За втора година участвам в похода до Рилския манастир. Не ми е труден, защото съм турист и се движа много."

Това заяви пред "България Днес" 65-годишната баба Добрина от Стара Загора, която за пореден път ще вземе участие в поклонническия преход "Рилският Чудотворец", който започна вчера и ще продължи до 6 август, като общата му дължина е 125 км.

Реклама

Походът, посветен на св. Иван Рилски, се извършва за 15-а година, а в сегашното му издание, редом до християните, ще застане и патриарх Даниил. Духовният лидер на народа ни ще отслужи водоосвещение на 5 август (понеделник) при едно от Седемте рилски езера - Бъбрека. Вчера, за началото на похода, Даниил води богослужение в столичния храм "Света София".

"Радвам се, че патриархът ще се включи в похода. Това се случва за първа година. Християнка съм, кръстена съм, но за съжаление, не ходя толкова често на църква - само на големите празници", разказа заралийката.

Бабата споделя още, че поклонническият път е много динамичен - някои хора си тръгват, други идват само за ден, а трети се присъединяват към групата по-късно"

"От 7 години участвам в "Рилския Чудотворец". Майка ми ме запали, докато още можеше да ходи. Много ми хареса, всичко е организирано и приятно. Хората са много дружелюбни. Случвало се е някой от групата да не може да стигне до края, но е важно да сме подготвени. Това е планински преход все пак", каза пред "България Днес" 21-годишният Дилиан от София.

Момчето от ранна възраст е запалено по туризма, занимавал се е с графичен дизайн, а в момента изучава стопанство в Техническия университет.

"По принцип не съм набожна. Уважавам религията, но идвам заради самия поход и емоцията, която ще ми донесе", сподели също пред вестника и 20-годишната Яна, студентка в Музикалната академия. Момичето за втори път ще се включи в предизвикателството и няма търпение то да започне.

"Хора от енорията ме насърчиха да дойда. Казаха, че се събират голяма група и като млад човек е хубаво да се включа. Със сигурност е голяма чест, че самият патриарх ще го уважи", сподели пред вестника и 26-годишният Йордан, който е в търсене на мечтаната работа.

Успех на всички участници!

Реклама
Реклама
Реклама