Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1855921 www.bgdnes.bg

Крият семейството на ромския килър Калмуков

 

Местонахождението на съпругата, сина и снахата на Иван Калмуков, който застреля четирима роми и се самоуби, се пази в дълбока тайна от МВР. Целта е те да бъдат предпазени от гнева на почернените роднини и техните съкварталци.

 

На всеослушание ромите се заканват да намерят семейството на 67-годишния Калмуков и на принципа "око за око, зъб за зъб" да отмъстят за смъртта на четиримата, а къщата, в която живяха допреди инцидента, да бъде опожарена, "за да се обърне старецът в гроба". По-умерените искат Калмукови да бъдат насилствено изселени от квартала.
Държавното обвинение вече е сезирано за заплахите за убийство.
"Внесохме сигнал до софийския градски прокурор Николай Кокинов, защото трябва да бъдат взети мерки. Искаме да бъде направена проверка, понеже това е подсъдно според Наказателния кодекс, а тези хора продължават да са на свобода и пред медиите да отправят смъртни заплахи", съобщи пред "България Днес" заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Реклама

По-рано вчера Джамбазки съобщи, че ВМРО ще осигури при необходимост убежище на семейството на мъртвия убиец от столичния квартал „Димитър Миленков“. Пред вестника обаче призна, че от партията до момента не могат да осъществят контакт с Калмукови.
Според Мария Стоименова, представителка на ромската фондация „Гюлчай", Иван Калмуков е бил психичноболен и това е довело до трагичната случка, но е истина, че напрежението между българи и роми умишлено се нагнетява политически през последните години.


Междувременно стана ясно, че къщата на пенсионирания военен Иван Калмуков, който преди да се самоубие, застреля трима в столичния квартал "Димитър Миленков", била обирана многократно. В някои от случаите заедно с по-скъпите вещи изчезвали дори вилици и лъжици и домакинска посуда. Мъжът подозирал именно съседите си от ромската фамилия Борисови, по които откри стрелба.


Калмуков купил порутената къщичка през 2000 година. Веднага след сделката мъжът се заел здраво за работа и само за няколко години успял да превърне съборетината в кокетна къща с китен двор. В градината сеел ягоди и различни зеленчуци, присаждал овошки, грижел се за два пчелни кошера. Скоро обаче започнали кражбите. Калмуков и жена му дори не съобщавали в полицията за всички набези, защото в повечето случаи нямало задържани и се обезверили. Подозирали обаче циганите от околните къщи.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама