Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1855963 www.bgdnes.bg

Адвокат Марин Марковски: Вуйчото на Лазар Колев не е докосвал Белнейски!

Кристина Димитрова

"Вуйчото на Лазар Колев- Паун Лазаров, когото медиите замесват като вероятен съучастник в убийството на сестрите Белнейски, няма нищо общо със случая.

Той няма да бъде привлечен като обвиняем в процеса. Много се изприказва и изписа за този мъж - че е участвал в престъплението, че той е вторият тайнствен човек, изнасилил и умъртвил сестрите Христина и Росица. Ако прокуратурата и следствието имаха едно доказателство за съучастие на Паун Лазаров, въобще нямаше да го пожалят." Това заяви категорично пред "България Днес" адвокат Марин Марковски, който защитава подсъдимия за двойното убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев.
Коментарът му е във връзка с връщането на процеса на втора инстанция. Преразглеждането на делото бе поискано и от майката и бащата на убитите през 2006 година Христина и Росица Белнейски - Фани и Стоимен. Почернените родители аргументираха желанието си с това, че чакат да научат името и на втория убиец, затрил децата им.

 


"Следствието и прокуратурата коментират, че са по следите на втория участник. Те обаче са толкова отдавна по тия следи, че те са избледнели до крайност. Истината е, че разследващите изобщо не вървят по следите, защото не ги знаят какви са и накъде водят", коментира адвокат Марин Марковски.
Разследването за жестокото престъпление, извършено на 29 януари 2006 година, се точи вече близо 7 години. Двете момичета - Христина и Росица, бяха открити мъртви и голи от овчар в местността Грамадите. Единственият подсъдим за престъплението е Лазар Колев, известен в Пазарджишко като Малкия Гангстер. Той бе осъден на доживотен затвор без право на замяна на две инстанции.
Междувременно от следствието обявиха, че имат следа за втория съучастник, който е замесен в убийството. В началото на разследването бе разпитван и бизнесменът Паун Лазаров, който е брат на майката на Лазар Колев - Мариана Тодорова.
"Той е разпитван само като свидетел по делото за смъртта на момичетата", категоричен е адвокат Марковски.

Реклама


По време на преразглеждането на делото Марин Марковски извади скрит коз срещу ключовия свидетел в процеса Владимир Славов-Иширковеца. Затворникът твърди пред съда, че Лазар Колев му е признал за убийството на Христина и Росица в момент на слабост, докато били заедно в една килия. "Доведохме едно лице от Германия, свидетеля Славов, който е съименник на Владимир Славов-Иширковеца, но не му е роднина. Той разказа пред съда как преди време същият този Иширковеца, който в момента злепоставя Лазар Колев, е постъпил по същия начин и с него", разказва Марковски.

 


По делото "Белнейски" вече са приложени и материалите от следствието срещу новия свидетел Славов, което се е водило срещу него за убийство. От документите става ясно, че той не е извършил това престъпление и делото срещу него е прекратено. Според Марковски Иширковеца е един от жаргонно наричаните "камерници". Това са затворници, които ходят по килиите и разпитват обвиняемите за тежки престъпления. И когато някой сподели нещо - го съобщават на следствието след това.
"Това не е незаконно, макар че не е особено морално да злепоставяш събратята си по съдба. Но в конкретния случай той си измисля, че Лазар Колев му е споделил по какъв начин е извършил убийството", убеден е адвокат Марковски. Адвокатът поясни и че показанията на Иширковеца са съмнителни, тъй като не съдържат никакви детайли и се състоят от едно изречение.


Ако показанията на ключовия свидетел в процеса - затворника Владимир Славов-Иширковеца, не бъдат приети от съда, Лазар Колев ще бъде оправдан и освободен, смята още защитникът му. В мотивите си Върховният съд разсъждава, че ако Иширковеца е знаел действително по какъв начин Лазар е извършил убийството, той щеше да разкаже по-детайлно какво точно му е казал подсъдимият. Иширковеца обаче обяснил само с едно изречение за признанията на съкилийника му.
"Няма свидетел, който да изобличава Лазар Колев в убийството. Иширковеца е единственият, като при това той самият има дълго криминално досие и е съден. Той има интерес да злепостави Лазар Колев, защото се чувства по-комфортно в затвора, като сътрудничи на полицията. Така че тези показания на Иширковеца са решителни - ако съдът приеме, че той лъже - ще оправдае Колев", обобщи Марковски.

Майката се поболя

Майката на Лазар Колев - Мариана Тодорова, се поболя тежко по време на процеса. "Тя преживява несравнимите мъки на майката - все пак детето й да го грози доживотна присъда", разкри Марковски. Това я довело до психологически срив. "Тя е ужасно измъчен човек в момента. Ползва лекари, психиатри. Само че, когато детето й е в ареста и вече има една доживотна присъда без доказателства и се борим срещу нея, да не си на нейно място", разказа адвокатът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама