Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18567801 www.bgdnes.bg

УЖАС! Гърмим до четири катерици на ден

Откриват сезона на 10 август 

Ограничението за пъдпъдък е до 15 броя на излет, може и един заек 

До четири катерици, един заек и 15 пъдпъдъка можем да отстрелваме на ден.

Това става ясно от писмо на Изпълнителната агенция по горите по повод началото на новия ловен сезон на пернат и дребен дивеч, който стартира на 10 август (събота).

Групово и индивидуално ловуване през този ловен сезон се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. По закон ловните излети ще бъдат само през деня - един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето.

Реклама

Нормите за отстрел са до 15 броя пъдпъдък на ден, до осем гургулици, а за гривяк, гълъби, гугутка - до 10 броя, като бройката е същата и за горски бекас и обикновена бекасина. При голямата белочела гъска бройката е до три, диви патици - до 5 броя, фазани и токачки - до 2 броя, а яребици и кеклици - до 4 броя. По закон авджиите могат да повалят до четири катерици, ондатри и нутрии на ловен излет, както и един заек.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Изпълнителна агенция по горите припомня, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-интензивният пожароопасен сезон. Необходимо е внимателно отношение по време на ловните излети и прилагане нормите за безопасност по отношение собственото здраве и това на останалите участници в лова и туристи в гората, както и по отношение прилагане на противопожарните правила.

"Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни", пишат от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама