Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1857033 www.bgdnes.bg

Ксерокси минират изборите

Премиерът спешно издирва копирни машини

Ксероксите минират вота

Губернатори: Това е лудост, няма да платим

Надя Панкова

Вкараното в последния момент изискване в закона за изборите всяка секция да има собствен ксерокс може да провали вота. На губернатори, кметове и дори на самия премиер Марин Райков им се изправиха косите от заплахата заради липсата на ксерокс във всяко село и паланка вотът да не се проведе. Изискването във всяка секция да има копирна машина бе вкарано, за да получела всяка партия копие от протоколите за проверка на резултатите от преброяването.


Премиерът обяви преди дни, че ще направи всичко възможно да осигури копирни машини за изборите, но призна, че в момента има като наличност само 1/3 от изискуемите по закон 11 500 бройки. "На този етап имаме известна загриженост. Имаме представа как да осигурим над една трета от копирните машини и ще търсим решение на този проблем", обеща премиерът. Областните управители обаче масово отказват да дават пари за машините. Пръв скочи срещу идеята местната власт да пазарува ксероксите губернаторът на Смолян Стефан Стайков.

Реклама


"Това е лудост! Да се закупят 12 000 ксерокс машини, за да се направят за 15 минути по пет копия от всяка секция, това не само че е лудост, но не мога да си и представя такова нещо, защото и най-богатите държави не могат да си го позволят. Жалко е, че депутатите са взели такова глупаво решение, подчертавам, за мен е глупаво решение, защото, когато трябва да се харчат пари и никой не ги вади от собствения си джоб, се взимат лесно такива решения", възмути се Стайков.

От екипа на бургаския губернатор Константин Гребенаров също са силно притеснени. Там се търсят 565 копирни машини, а ако управата трябва да ги плати, ще отидат близо 160 хил. лв., и то, ако ксероксите са втора употреба. "Вариантите са два - или да ги купим, или да ги вземем под наем. Има възможност да се потърси и някакъв резерв от държавните ведомства. За съжаление обаче техниката там не е добра, а и недостатъчна", завайка се и Гребенаров.


Кметове също се запънаха пред законовото изискване. "Асеновград няма да задели финансов ресурс за това. Ние сме финансово стабилна община, но няма да осигурим копирни машини за всяка от 104-те секции", възмути се кметът Емил Караиванов.

Подкрепи го и кюстендилският градоначалник Петър Паунов. "За пореден път кметовете и общините трябва да действат като Бърза помощ. Като гласуваха да има ксерокси навсякъде, защо не коригираха и държавния бюджет", скочи Паунов. Част от общините пък закъсали за ксерокси заради директори на школа.

В Пазарджишко например управникът на училището в село Абланица отказал да даде ксерокса на общината, оплакаха се от Велинград.

Йорданов наказва сгафилите

Правосъдният министър Драгомир Йорданов ще следи дали областните управители организират изборите по закон. Това нареди премиерът Марин Райков на първото заседание на служебния кабинет вчера. Йорданов ще наказва губернаторите, ако види нарушения.

Реклама
Реклама
Реклама