Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1857058 www.bgdnes.bg

Премиерът: Няма да взимаме заем

Райков: Никакви заеми,
резервът е налице

Надя Панкова

Няма да взимаме нито един, нито сто милиарда заем. Това отсече вчера след първото заседание на служебния кабинет премиерът Марин Райков.


"Няма да се взимат заеми за социални нужди, а правителството няма и такова законово право", разясни Райков. Той уточни, че към 18 март тази година фискалният резерв е 4 млрд. лв. и няма никакво основание да се спекулира със състоянието му. По думите му резервът вероятно ще надмине минималните нива.

Реклама

Очаква се до 20 април над 1,2 млрд. лева да бъдат възстановени от ЕК, около 400 млн. лв. по оперативните програми, около 850 млн. лв. единни плащания на площи за земеделските производители, изреди постъпленията Райков. Той призова Комисията за защита на конкуренцията да даде отговори кои са монополистите и какви картелни споразумения имат.

"Не мога да приема, че това не е направено досега", възмути се той и допълни, че се търсят възможности и чрез активен диалог с ЕРП-тата. Премиерът отсече, че гражданите трябва да са категорично наясно, че никой не обсъжда повишаване на цените на тока.

Райков е готов и да увеличи парите за изборите в чужбина с още 160 хил. лв., тъй като по думите му с половин милион не може да се организират избори зад граница. "Имахме нелек и некратък разговор с проф. Михаил Константинов. Взел съм решение за него, но ще го оповестя, когато приключи процедурата за избор на преброител", анонсира още премиерът.


Марин Райков

Протестиращите
в изборния борд

Имам желание за диалог с протестиращите. Бих искал да идентифицирам някой, който да говори от името на всички, за да им предложа те да определят кой да влезе в изборния борд, но засега ми е трудно да идентифицирам такъв човек.

Росен Плевнелиев

Всеки е добре
дошъл

Много е важно идеята за граждански борд за изборите да се въведе. Много съм доволен от това, че служебното правителство пое този ангажимент. Всички неправителствени организации, които имат отношение към изборите, са добре дошли.

Реклама
Реклама
Реклама