Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1857158 www.bgdnes.bg

Богородица плака в Бургас

Димана ДОЙЧИНОВА
Две сълзи, стичащи се по лицето на Света Богородица, забелязаха вчера около обяд служителки в бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий".

120-годишната икона идва от Русия - подарена е още при построяването на църквата през далечната 1895 година. Капчиците, стичащи се от очите на Дева Мария, работничките видели съвсем случайно. Изплашени, че това е лоша поличба, те светкавично извикали отец Петър, за да го попитат защо именно в техния храм тъжи Божията майка.

Реклама

"Това не е на хубаво! Отец Петър каза, че Богородица плаче или заради многото грехове на хората, или страда, че храмът ни се руши и всеки момент може да падне. Стените са се разцепили, има дупки над 15-20 сантиметра, които зеят отворени. Причината е, че повече от година насам се строят подземни гаражи, които напукаха основите на постройката", разказа пред "България Днес" една от служителките в храма.
Жената обясни още, че от фирмата, която строи подлезите, обещали ремонт на "Св. св. Кирил и Методий" през януари. Това обаче така и не се случило. Общинарите също вдигат рамене въпреки окаяния вид на църквата.

"В момента иконата на Св. Богородица е изложена в импровизиран параклис в близост до черквата, където се водят Богослуженията. Идват все големи християнски празници - Лазаровден, Цветница, Великден... Нямаме ни най-малка представа къде ще се водят празничните служби. Мъчно ни е, ние също плачем като Девата", посочи още служителката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама