Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1857325 www.bgdnes.bg

Циганка отказа 19 парцела за барака

Жители на пловдивското село Войводиново ще решават на общоселско събрание дали да бъде съборена постройката на осемчленната фамилия на Елена Стоянова, вдигната незаконно върху общински терен.


Общината е отредила 531 кв. м. в друга част на селото, където Елена може да си построи къща. Тя обаче отказва да приеме парцела и да напусне общинското място до помпената станция в селото. Това предизвика недоволство сред част от жителите.

Реклама

Инициативен комитет изпрати протестно писмо до общината, с което настоя кметът да изпълни решението на съветниците и да премести фамилията от общинския терен. Според инициативния комитет Елена се е самонастанила до помпената станция, вдигнала е незаконна барака и им пречи с това, че семейството и негови роднини често нарушават обществения ред. Стигало се е дори и до полицейска намеса. Това се случвало най-често по празници, когато роднини на Елена, която се определя като калайджийка, пристигали на поляната, разпрягали конете си и те често нанасяли поразии в градините на хората.

Съдейки по протестните писма, които получавам, се опасявам от нова Катуница. Конфликтът там също като случая "Елена" се проточи много дълго време и накрая всички видяхме развръзката, коментира десетгодишната сага със Стоянова кметът на Войводиново Анастас Димитров. Той обясни, че ще свика общоселско събрание, като всеки жител ще получи писмена покана да присъства и заяви мнението си ­ дали Елена да остане на сегашното място, или да бъде преместена. Иванов обясни, че досега на нея са предлагани няколко пъти парцели с отстъпено право на строеж. Дори й било дадено право сама да си избере място в селото, като са й предложени 19 парцела.

Елена обаче категорично отказва да напусне общинския терен и да се премести. Тя обясни, че децата й са свикнали да живеят на това място и семейството й има право на него, тъй като през 2004 г. им било дадено с решение на Общината. Освен това предложеният  от Общинския съвет терен е в гетото на селото и се притеснява за сигурността на дъщерите си. Елена твърди, че не пречи на жителите на селото с нищо. Отрича всякакви обвинения в нарушаване на обществения ред. Твърди, че има подписка от жители на Войводиново, които са в нейна защита и могат да потвърдят, че съжителстват нормално.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама