Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1857452 www.bgdnes.bg

Еднорък вратар стряска противници

Еднорък футболен вратар е най-голямата надежда на Великобритания за златно отличие на олимпийските игри в Рио през 2016 г.
46-годишният Робърт Лавджой ще представлява родината си на състезанието за инвалиди, което е само броени дни след най-големия световен форум за спортисти, предава в. "Сън". Стражът от Гримзби е бивш професионален играч по ръгби и все още притежава завидни умения в боравеното с топка, допълва лондонският таблоид. Именно грубиянският спорт, който е изключително тачен на Острова, е причина Лавджой да остане инвалид. Преди 25 г. по време на мач Робърт е зверски затиснат на тревата от противникови играчи, които с тежестта си буквално премазват десния му горен крайник. Повече от две десетилетия той живее със страшни болки, които лекува със силни антидепресанти. Оказва се, че ужасната травма не е по силите и на отличните британски лекари. През 2010 г. медиците са категорични - ръката трябва да бъде ампутирана. Мъжагата е сломен психически. В продължение на две години той не може да преодолее шока от случилото се. Едва през лятото на 2012 г., по време на параолимпийските игри в Лондон, Лавджой вижда светлина в тунела.
"Да виждаш хора като мен, а даже и по-зле, които със силата на духа се борят в различни спортове, е наистина вдъхновяващо", разказва начинаещият вратар. "Успехът им ме тласна отново към спорта - нещо, което мислех, че никога повече в живота си няма да направя", допълва футболният страж. Робърт признава, че със стъпване на терена в него се е завърнала страстта към играта и истинското състезание.
"Само след няколко тренировки успях да се заредя положително и да спря с антидепресантите и купищата лекарства, които ежедневно поглъщах и не можах да живея без тях", споделя Лавджой. "Първоначално опитах да играя като полеви футболист, но вече отдавна не съм във форма и затова решихме със съотборниците ми да застана в рамката на вратата. Оказа се, че се справям сравнително добре. Убеден съм, че до 2016 г. ще бъда истински лъв на гола", категоричен е британецът. Най-щастлива от завръщането към живота на Робърт е съпругата му Рут. 49-годишната жена била особено потърпевша от изблиците на гняв и отчаяние на бившия ръгбист, но въпреки това е останала с него през цялото време.
"Много се радва, когато е на игрището. С удоволствие го гледам как се наслаждава на играта и от това, което може да направи за родината си", изтъква г-жа Лавджой. "За него е огромна чест да носи националната фланелка, за което досега само си е мечтаел", признава тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама