Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18579324 www.bgdnes.bg

Откриха най-големия скакалец у нас, голям е колкото врабче

Огромният женски екземпляр открит край пограничното село Мезек 

Изследовател откри най-големия скакалец в България!

Красимир Саманджиев се натъква на огромния женски екземпляр на крепостта нд свиленградското село Мезек, което се намира съвсем близо до границата с Гърция.

Реклама

"Доста поотраснаха тия скакалци", пише шеговито Саманджиев в социалните мрежи, където публикува две снимки с изключително редкия индивид, който на размери изпреварва големината на врабче.

Оказва се, че това е рядък и защитен вид хищен скакалец. Само женските екземпляри могат да достигнат такива размери. Това е най-големият скакалец в Европа и се среща само на Балканите и в Турция.

"Полезен вид, който контролира популацията на тези, които се хранят с растителността. Изключителен хищник. В детството ми ги видях в района на "Вонеща вода". Като се хранят, започват с главата на жертвата", споделя друг изследовател на популацията на свирещите животни.

Този вид скакалец се нарича сага натолие, или още "голяма сага", а сред някои зоолюбители е по-известен като "анадолски".

Голямата сага е най-едрият представител на скакалците в Европа, като размерите на тялото при мъжките са в диапазона 51-81 мм, а при женските - 60-89 мм, а яйцеполагалото на женската е дълго 31-45 мм. Теглото силно зависи от размера, ситостта и развитието на яйцата (при женските), като има вариации в диапазона поне на 5-25 грама - при нахранване теглото може да се увеличи двойно в сравнение с гладен индивид. Крилата са силно редуцирани, като при мъжките предните крила са превърнати в орган за производство на звук.

Реклама
Реклама
Реклама