Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18579375 www.bgdnes.bg

Граждани се жалват във виртуална приемна в Търговище

Служебният премиер Димитър Главчев заимства идеята от кмета 

Иновативна виртуална приемна създаде кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Веднъж месечно управникът се включва онлайн в социалните мрежи и очаква въпроси на живо от своите съграждани. А местните не чакат втора покана и се жалват за какво ли не на онлайн срещите.

"По този начин си сверявам часовника. Новото поколение е дигитално, трябват все по-нови начини на обслужване на населението, след няколко години изкуственият интелект ще навлезе сред нас", коментира пред "България Днес" д-р Димитров.

Реклама

Кметът отваря кабинета си онлайн веднъж месечно. Обявява предварително датата в интернет, а когато дойде уреченият ден, точно в 11 часа застава пред компютъра и въпросите към него започват да валят. Питат го за допустимите децибели на шума преди 23 ч. или дали ще бъде довършена някоя велоалея. Понякога срещите с гражданите продължават повече от 2 часа, а Димитров отговаря на над 30 въпроса.

"Каквото и да си говорим, хората като че ли ги интересува най-много инфраструктурата. Защо няма вода, пътища, общински жилища, такива неща", казва управникът и допълва:

"Имаме 51 населени места, като от тях много са на воден режим. За съжаление сушата е много голяма в нашия регион. През последните десетилетия имаше една безогледна сеч на горите. Вододайните зони са точно на тези места, откъдето дърветата издърпват водата от дълбините на земята."

Димитров споделя, че има и недоброжелатели, които искат от него повече, отколкото може да направи, но гледа да откликне на всеки проблем подобаващо. В началото гражданите на Търговище са настоявали да се обърне внимание на парковете. Към днешна дата има три реновирани такива в града.

Идеята му хрумва още през 2019 г. между първия и втория му мандат, за да достигне до повече хора. След това идва COVID-19 и виртуалната приемна е единственият начин за връзка с народа. Като лекар Димитров винаги започва с актуални данни за вируса. Днес продължава да се включва онлайн и се радва, че идеята му е заимствана и от други политици.

"Видях, че премиерът Димитър Главчев ме копира и също започна да прави така", информира управникът.

Реклама
Реклама
Реклама