Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1858698 www.bgdnes.bg

100 бона дарение потънаха в общината

100 000 лева дарение, направено преди две години от чужденка на име Марина Юриевна Орлова за ремонт на читалищен салон, все още не са използвани по предназначение.

Внушителната сума е преведена през 2011 г. на Столична община, но досега никой не знае стигнали ли са те до район "Изгрев" за облагородяване на помещението. В него се провеждат танцови забави за деца и възрастни, както и различни дискусии на пенсионери от квартал "Изток".
"Защо залата е в плачевен вид и къде са парите", пита пред "България Днес" общинският съветник от БСП Георги Кадиев, който вчера подаде сигнал до прокуратурата заради мистерията около дарението.

Реклама


Екип на "България Днес" посети на място въпросния салон в кв. "Изток". Залата се намира на втория етаж в общинска сграда на ул. „Чехов“ 16А. Таванът е в окаяно състояние, паркетът - стар, а прозорците никога не са подменяни. Заради опасно  разкачената дървена дограма на всеки прозорец има бележка "Не отваряй". Пазачът, който работи на посочения адрес, остана изненадан от факта, че подобна сума е дарена някога на салона.
"Както виждате, дори една крушка не е подменена, от вас чувам, че е са дали такива пари за ремонт", обясни човекът. Той разказа пред вестника, че иначе голямата зала се ползва най-често за тренировки на танцувални групи и детски ансамбли. Понеделник, сряда и петък пък с гимнастика се разнообразявали кварталните бабички, сред които има дори над 90-годишни жени.

Къде е рускинята?


Екип на "България Днес" потърси въпросната Марина Юриевна Орлова, за да разкаже знае ли как са похарчени парите й. В апартамента й в кв. "Разсадника" обаче към днешна дата не живее никой.
"Съседката ми е от Русия или от бившите руски републики. Не съм я виждал обаче 2-3 години. Има си човек, който й плаща сметките, нея я няма", разказа пред вестника комшия. Съседите й казват, че тя не общувала много с тях, но пък била "човек на културата и изкуството". С какво точно се занимавала - никой не знае.




Фандъкова: Ще проверим случая!


"Случаят ще бъде проверен под лупа!", закани се на свой ред вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.
"Сигналите от г-н Кадиев стигат първо до медиите, после до мен, но това не е лошо", посочи още градоначалникът. Тя обясни, че в район "Изгрев" вече текат няколко проверки, сред които ревизия и на въпросния случай.
"Скандалните казуси се разрешават по-лесно, когато има гласност в обществото, иначе щях да чакам няколко месеца управата да ми отговори къде са парите и достигнали ли са изобщо до район "Изгрев"?, заключи общинарят Кадиев. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама