Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1858722 www.bgdnes.bg

Бизнесът: Изнасяме се при данък лукс

Бизнесът в България не приема еднозначно намерението на БСП да въведе данък богатство, ако получи властта, установи проверка на "България Днес".
Преди седмица социалистите обясниха, че вземат ли властта, ще сложат солени налози на богатите хора. Така излиза, че бизнесмените, които реално създават работните места, за "благодарност" ще бъдат одирани с двойни данъци. Това определено не се харесва на повечето от тях.
"БСП е последната партия, която има моралното право да прави такива предложения! Именно социалистите въведоха плоския данък, сега просто ръсят предизборни обещания", коментира бившият депутат от БСП - бизнесменът Добромир Гущеров. "Не вярвам, ако се завърнат във властта, да въведат този данък, но знае ли човек - лудостта може да надделее", допълни той.
Според Гущеров въвеждането на данък лукс ще накара част от работодателите в България да изнесат бизнеса си в чужбина. По думите му обаче най-големият проблем не е размерът на данъците, а корупцията сред чиновниците и рекетът, който те упражнявали върху бизнеса и инвеститорите. "И нулев да стане данъкът у нас, инвеститорите пак ще бягат, ако нещо не се промени. А промяната не я виждам към добро, напротив - върви се към национализация", обясни Гущеров.
И банкерът Левон Хампарцумян определи данък богатство като популистки, тъй като такива предложения се харесват на хората - особено преди избори, когато страната е залята от протести на граждани, неможещи да си платят сметките. И според Хампарцумян основният въпрос  е друг. "Не е толкова важно дали ще се въведе този данък, а къде ще отидат парите от него. Ако държавата само вдига данъците, но те потъват като в каца без дъно - ефектът не е в полза на икономиката и на гражданите", коментира той. На въпрос, дали и у нас няма да стане като във Франция, където популярни личности като актьора Жерар Депардийо взеха чуждо гражданство заради данък лукс, Хампарцумян отговори така: "Е, Депардийо далеч не е най-добрият пример за подражание".
Според шефа на Софийската стокова борса Васил Симов в идеята на БСП за данък лукс имало "зрънце рационалност", но тя раждала и голямата опасност работодателите да изтеглят инвестициите си в чужбина. "По мои изчисления отхвърлянето на плоския данък и връщането назад към степенуваното облагане ще намали събираемостта от данъците и ще роди сериозна опасност от корупционни практики", коментира Симов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама