Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18593123 www.bgdnes.bg

НОВО ОГНИЩЕ! Пожар премина от Гърция в България

Ново огнище на големия пожар в гръцката част на планината Славянка премина на българска територия и разшири периметъра на огъня от наша страна.

За пожара на гръцка територията в близост до границата беше съобщено на 21 юли. Дни по-късно огънят прехвърли и у нас.

Реклама

Поредното прехвърляне на пожара в Гърция и на наша територия отвори нов периметър от около 1200 декара, на който тежки булдозери вече започнаха да правят широки просеки, за да ограничат разпространението на огъня, каза Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци, цитиран от БНР:

"Ситуацията се влоши - на 1 км от западния фронт, където бяха ограничили периметъра с противопожарна просека, от гръцка страна навлезе нов пожар в територия с бързо горящи хвойни. От днес разпределяме целия наличен ресурс на два фронта."

Локализирани са пожарите в благоевградското село Сенокос; в кюстендилското Църварица; в пернишкото село Чуйпетлово. При трите огнища дежурят пожарникари с техника и горски служители. Дежурен екип има и под връх Шаралия, на територията на Национален парк "Пирин". Там разпространението на огъня е овладяно, но тлеят огнища вътре в периметъра. Теренът е труден, в пресечена местност.

Вчера екипите на двата шведски самолета бяха изпратени с благодарности за помощта им.

Четете още

Продължава гасенето на пожарите у нас

Продължава гасенето на пожарите у нас

Ергенката Валерия потъна в траур, загуби любимото си

Ергенката Валерия потъна в траур, загуби любимото си

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама