Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1859929 www.bgdnes.bg

Доносник на МВР заподозрян за атентата срещу Баретата

Варненският мафиот Веселин Жеков, който е бивш полицай, има връзка със стрелбата по Баретата, но по него не се работи, защото е доносник на МВР.

Жеков е бивш съратник на Баретата, който дълги години е негов представител във Варна. Между тях настъпва разрив заради неразплатена пратка наркотици през 2008 г.

Реклама

Един от бодигардовете на Жеков е анонимен свидетел по делото срещу Баретата. Според него Златомир Иванов прибирал по 32 хиляди лева от наркотици и проституция всеки месец.

"Фирмата" за наркотици била създадена от Веселин Жеков и общинския съветник от ДПС и също бивш полицай Иван Славков още през 2003 година. Анонимният свидетел, бодигардът на Жеков, разказва за среща на наркобосовете през 2003 г. на Златни пясъци. Присъствали са Златко Баретата, Тони Мамата, Димитър Вучев - Демби и Антон Милтенов - Клюна.

На срещата бил и Веселин Жеков. Баретата лично му наредил да се отчита на негови хора, като му предложил и да купуват кокаин от доверените му доставчици. Клюна и Демби са още приятели със Златомир Иванов. Малко по-късно се разделят. Клюна е убит в София през 2004-та, а Демби се превръща в най-върлия враг на Баретата.

Най-големия пазар на наркотици след софийския е напълно подчинен от бригадата на Баретата и Жеков само година след срещата им на Златни пясъци.

Групировката на Златко Баретата във Варна, наречена "Фирмата", е разбита през 2008 г. Веселин Жеков също е сред задържаните, но е пуснат вкъщи.  След ареста на Баретата през февруари 2009 г., по къщата му край Варна е стреляно с гранатомет. Още тогава има инормация, че Жеков дължи на Златко Баретата пари, но имуществото и банковите му сметки са запорирани и не може да му се издължи. Говори се, че той е един от хората, които търгуват свободата си срещу показания срещу големия бос от София. Жеков е сключил споразумение и получава условна присъда, докато Баретата е осъден на 8 години.

Въпреки че свидетелските показания на бившия му бодигард по делото срещу Баретата уличават и него в престъпления, той не е подведен под отговорност. Мълвата носи, че се е справял много по-добре от Демби в носенето на информация на МВР, а в замяна на това му бил осигуряван чадър за престъпната дейност, с коят не е спирал да се занимава.

Реклама
Реклама
Реклама