Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1860491 www.bgdnes.bg

Дядо окичи ябълка с над 10 хил. яйца

Пенсионер окичва ябълковото си дърво с хиляди яйца по случай Великден.

76-годишният Фолкер Крафт е жител на източногерманския град Заалфелд в идиличната и зелена провинция Тюрингия. Заедно със съпругата си Криста всяка година в навечерието на най-големия християнски празник превръщат градината си в пъстроцветна картинка.


Този път ябълката на семейство Крафт (в превод фамилното име означава "сила") има цели 10 030 изрисувани яйца. Това спечели и вниманието на местна туристическа агенция, която я провъзгласи за най-зрелищното великденско дърво в Тюрингия. Католиците тази година празнуват Възкресение Господне на 31 март, докато за източното православие то е чак на 5 май.

Реклама


Фолкер се увлича по украсата още преди близо половин век, когато е ученик. "По пътя към училище минавах покрай люляков храст, който за Великден беше красиво декориран", споделя пред списание "Шпигел" дядото. Тогава му хрумва да закача писани яйца в семейната градина. Ябълката тогава е толкова малка, че издържа само 18 яйца.

С растежа на дървото нараства и страстта на германеца. Той сам продухва и вапца всяко едно яйце. В средата на 90-те години Крафт за първи път минават бройката 1000, а от миналата година достигат 10 хиляди.


И все пак постижението им е далеч от световните рекорди, отбелязва "Шпигел". В Книгата на Гинес е записано като първенец дърво в зоопарка в Рощок, украсено през април 2007 г. с над 70 хиляди яйца!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама