Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18607032 www.bgdnes.bg

Бизнесът с райски газ ПРОЦЪФТЯВА

Въпреки изричната забрана 

Младежки компании дишат десетки флакони на морето, в дискотеките гъмжи от балони 

Бизнесът с райски газ процъфтява въпреки опитите за забрани от държавата, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Въпреки установените мерки сайтове гъмжат от обяви за вредното вещество, като всеки може да си го купи с доставка в рамките на 30 минути, 24 часа в денонощието. На цени от 60 до 80 лв. човек може да се сдобие с цял флакон от опиата, който да "издърпа" до несвяст. Още по-фрапиращото в случая е, че услугата е постоянно достъпна и пристига до клиента по-бързо от поръчка на храна или дори линейка.

Тази година бе внесено предложение за тотална забрана на райския газ, което на 31 юли Народното събрание одобри на първо четене. Разпоредбата важи върху цялостната продажба, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само търговията за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред, описан в Закона за храните. Това е първата тотална забрана на упойващото вещество, след като няколко пъти през годините бяха налагани частични санкции, най-вече засягащи лицата под 18 години.

Със засилените мерки и суровите глоби се цели веднъж завинаги да се спре търговията с отровното вещество, което доказано вреди на здравето и причинява редица неразположения - халюцинации, световъртеж, повръщане, висока температура, треска, затруднения в дишането и дори смърт. За жалост те не доведоха до нищо, защото, както навсякъде, никой не следи и не взема мерки законите да се спазват.

Манията около райския газ е страшна най-вече заради пристрастяващия му краткотраен ефект, който действа като магнит на подрастващите. В летния сезон навсякъде по морето можем да видим опиянени тинейджъри, които дърпат в хотелски стаи, квартири, клубове, тераси и градинки. Между 70 и 80 лв. струва един флакон в магазина, а в дискотеката достига 350 лв. Високите цени по никакъв начин не пречат на младежите, като една компания средно издърпва по няколко флакона на вечер.

Първоначално проверките поизплашиха редица нощни заведения, където доскоро "балонеси" се пръскаха от продажби на развеселените клиенти и дори се качваха обяви за набиране на момичета за тази позиция. Страхът явно вече е секнал, защото в известни чалготеки в Приморско, Созопол и други курорти най-демонстративно се продава райски газ и младежите го купуват като обезумели, а от дискотеките сами публикуват снимки, на които органите на реда не обръщат никакво внимание.

Четете още

Парламентът забрани продажбата на райски газ

Парламентът забрани продажбата на райски газ

При спецакция: Иззеха 18 000 флакона с райски газ на морето

При спецакция: Иззеха 18 000 флакона с райски газ на морето

Пълен шок: Млади родители дишат балони райски газ пред бебето си

Пълен шок: Млади родители дишат балони райски газ пред бебето си

Нова мода - райският газ превзе баловете

Нова мода - райският газ превзе баловете

Реклама
Реклама
Реклама