Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1860801 www.bgdnes.bg

Проф. Михаил Константинов: Костов, Сергей и Местан засенчиха Сталин

Бисерка БОРИСОВА
Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов обяви вчера, че подава оставка.
Новината дойде, след като през последните дни БСП, ДСБ и ДПС поискаха от премиера Марин Райков да отстрани Константинов заради "недопустими изказвания", чрез които професорът щял да "манипулира" резултатите от вота. Ден по-късно премиерът скастри професора за думите му. След критиките проф. Константинов категорично заяви пред "България Днес", че никога не е правел изказвания в полза на една или друга партия. Вчера професорът реши да си тръгне с думите: "Бях обвинен в бъдещо престъпление. Сталин, ако беше станал, щеше да каже евала на тези хора! И през акъла не ми е минавало за фалшифициране на резултати, а това не е и възможно", за пореден път каза той и допълни, че дължи извинение на министрите от служебния кабинет, които имат достатъчно проблеми, за да се занимават със скромната му особа.  
Математикът съобщи, че сагата около него е възмутила много служители на "Информационно обслужване". Ние не сме длъжни да участваме в изборите, щом се правят такива внушения, каза професорът. По повод призивите на БСП, ДПС и ДСБ той да бъде уволнен Константинов заяви, че нито премиерът Райков, нито президентът Плевнелиев, нито "господарят на света" Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество дори когато мажоритарен собственик е държавата. Той препоръча на политиците да прочетат Търговския закон и устава на дружеството.
Според него напрежението се нагнетява, за да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове да се спасят. "Има данни, че една доста голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което е очаквала. Една друга малка партия пък ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря - въпросът е с кого ще се коалират", добави Константинов, намеквайки за трите формации - БСП, ДСБ и ДПС, които поискаха отстраняването му.
По повод предложението Националният статистически институт да подготвя изборните протоколи, професорът каза, че НСИ "няма нито желание, нито възможност да стори това, а и не отговаря на условията. Думите му вече бяха потвърдени от шефката на НСИ Ренета Инджова.
След като проф. Константинов каза, че подава оставка, служебният премиер Марин Райков го покани да участва в изборния борд, който ще следи честността на вота. Той окачестви подадената оставка като "отговорно и смело решение, което изразява позицията на един достоен и честен човек".
Докато Иван Костов настояваше за отстраняването на професора, от СДС го защитиха. "Срамно е, когато кампания на БСП и ДПС се подкрепя от ДСБУ, се казва в позицията. От БСП поискаха още оставки, а ГЕРБ посочиха поръчителите - БСП, ДПС и ДСБ - нова тройна коалиция.


Поздрави БСП за ксероксите

Искам да поздравя БСП за идеята за ксероксите, която ще доведе до неповторими усещания на ЦИК, каза проф. Константинов. Дават ли си те сметка как се носи ксерокс на гръб в едно село, където няма електрическо захранване, попита той. И 12 хиляди техници ли трябва да изпратим? Боговете, като искат да унищожат някого, му взимат акъла, заключи той.


Не героизирайте запалванията

На изпроводяк проф. Константинов призова медиите да не героизират самозапалилите се, за да не ги окуражават. След Пламен от Варна се ускориха самозапалванията, посочи той. Ако следващият се запали в претъпкан автобус, ще убие десетки като камикадзе, каза още професорът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама