Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1860897 www.bgdnes.bg

Агенцията за закрила на детето иска: 5 бона глоба или затвор за доктор

Бисерка БОРИСОВА

Председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов изправи на нокти лекарското съсловие и родители на деца с увреждания.
Каменов иска лекари, посъветвали родител да изостави дете с увреждане, да бъдат наказвани, като това залегне в Закона за детето. Според чиновника подобни съвети трябвало да бъдат третирани като "престъпление", което да се наказва с от 1000 до 2000 лева при първо нарушение и с от 2000 до 5000 лева при второ. 
"Възможно е да бъдат предвидени и по-тежки наказания, ако това лекарско престъпление се квалифицира като "тежко" или като "криминално", обясни Каменов.
Думите му предизвикаха сериозни спорове между представители на Сдружението на родители на деца със синдрома на Даун и лекари. Медиците твърдят, че не са малко родителите, които изоставят децата си с увреждания по свое желание. "Отглеждането на такова дете преобръща живота на хората. Много често се налага майката да напусне работа, за да стане асистент на детето. Понякога семейството се разпада, защото психиката на бащата не издържа", разкри педиатър от голяма столична болница.
Според други медици имало и случаи, в които дете с тежки умствени увреждания, оставено само за минутки без пряк надзор, застрашило сигурността на другите две деца в семейството. "Престъпници ли са тези лекари, посъветвали семейството да се откаже от детето, за да защитят живота на другите две деца?", питат докторите.
Главният секретар на лекарския съюз д-р Димитър Ленков призова, когато има съмнение за "грешни лекарски съвети" в подобни случаи, да се сигнализира в съсловната организация, а не да се обявяват присъди. "Когато сме получавали сигнали, че даден лекар се е държал неетично, е налагана глоба или дори спиране на лекарските права", обясни Ленков.
Според родителите пък много по-логично е да се наказват немарливи по време на бременността лекари, отколкото тези, които после дават съвети. "Ако една жена бъде уведомена навреме, че носи увреден плод, тя по-лесно ще вземе решение да се откаже от плода, отколкото да изостави после детето", обясняват те.

Помощите не стигат

Родителите на деца с трайни увреждания имат право на месечна добавка до 70% от минималната работна заплата, докато детето навърши 18-години. Според родителите тези пари са крайно недостатъчни, тъй като за тези деца са необходими постоянни грижи, лекарства, рехабилитатори, специални уреди. Преди два дни правителството съобщи, че е готово с пакет от социални мерки, чрез които да бъдат допълнително подпомогнати децата с увреждания. 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама