Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18616480 www.bgdnes.bg

Изненада! Щъркелите в България си изневеряват

Митът е развенчан

Прелюбодейството обогатява популацията при птиците

"Случват се доста пикантни истории от живота на птиците, при които установяваме, че в някои уж моногамни двойки понякога женската отива в друга територия, където популира с друг мъжки, и после пак се връща при партньора си. Така стават някои размествания, но това е добре, защото се обогатяват гените. Тези изневери не са нещо лошо."

Това заяви пред "България Днес" Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той и екипът му неуморно се грижат за опазването на пернатите създания. С помощта на джипиес предаватели експертите следят миграцията на птиците и правят нови интересни открития.

Реклама

"Нека развенчаем още един мит. Хората смятат, че белите щъркели са партньори за цял живот и ако единият загине, другият умира от тъга. Да, наистина двойките се запазват години наред, но ако се случи така, че някой от тях почине или изчезне, другият веднага си намира нов, за да продължи размножаването. При всички птици е така", сподели още Аркумарев.

В рамките на тази и следващата година се извършва и преброяване на белия щъркел, а според резултати от предходните години има голям ръст в популацията на вида.

"През 2014 и 2015 г. регистрирахме 5800 щъркелови гнезда на територията на страната. Тази година резултатите също са обнадеждаващи. Това се дължи основно на факта, че работим активно с електроразпределителните дружества за изолиране на електропроводите, които причиняват висока смъртност сред пернатите, чиито гнезда се намират там. Щъркелът също така е и един добър индикатор за природната среда, която обитава. Свързан е много с населените места и пасищата, където намира храна. Поддържането на природата е много важно за опазването на вида", завърши Волен Аркумарев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама