Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1862458 www.bgdnes.bg

Великобритания ще взима пръстови отпечатъци от румънци и българи

Великобритания обмисля план, предвиждащ да сваля пръстови отпечатъци от българи и румънци, които догодина пристигат в страната, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".

Планът на британските министри предвижда освен пръстовите отпечатъци за тях да се събират и други "биометрични" данни - снимка и електронен запис на подписа им.

Реклама

Мерките са необходими, за да имат "биометрично разрешително за пребиваване", което ще им даде право да ползват възможностите на социалната система.

За да получат документа, имигрантите ще трябва да се обърнат или към Агенцията за граничен контрол или към пощенска станция, където да им бъдат взети пръстови отпечатъци, да бъдат снимани и да оставят електронен вариант на подписа си, уточнява вестникът.

Планът и мерките км него се появиха на фона на засилените опасения от имигрантска вълна от Румъния и България. По този повод вицепремиерът Ник Клег се отказа от обещанието си да даде амнистия на нелегалните имигранти. По силата на решението хората, пребиваващи в страната над 10 години щяха да получат постоянно разрешение за престой.

Следващата седмица премиерът Дейвид Камерън ще произнесе реч по въпросите на имиграцията. Това е поредният опит да бъдат убедени британските гласоподаватели, че управляващата коалиция е твърдо решена да ограничи идването на румънци и българи от догодина.

Биометрични разрешителни за престой са вече в употреба за граждани на страни извън ЕС, които пребивават постоянно в Обединеното кралство. Някои консерватори сега искат този подход да важи и за румънците и българите. Има обаче една пречка. Според европейското законодателство изискването за притежание на такива карти ще трябва да важи за всички граждани на страни от ЕС, които живеят във Великобритания, пише в заключение "Дейли телеграф".

Реклама
Реклама
Реклама