Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1862495 www.bgdnes.bg

Илияна Цанова: На хората им омръзна да живеят в интересни времена

„България не е изправена пред риск по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете. Страната ни разчита на европейските средства, но дава на Европейския съюз финансова сигурност, която на фона на случващото се в Европа не е малко". Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер и министър по еврофондовете Илияна Цанова.

Ето и цялото интервю с вицепремиер и министър по управление на средствата от Европейския съюз в предаването "Панорама" на БНТ с незначителни съкращения.

Реклама

- Има ли риск България да загуби пари точно сега?

- Риск според мен няма, тъй като ние успяхме да избегнем успешно тази политическа криза, която застрашаваше усвояването на европейските средства и процеса на преговаряне поради два фактора според мен. Първият фактор е това, че президентът успя да назначи сравнително успешен служебен кабинет с единно мислещи и мотивирани хора, които работят в името на една кауза и това е България. Вторият фактор, който има огромно значение, са хората, които работят в самите министерства. Това са едни мотивирани експерти на най-високо европейско ниво, така че поради тези две причини мисля, че ние преодоляхме този риск.

- Сравнително успешен казвате за кабинета, в който вие участвате. Това не е ли леко подценяване?

- Ще видим, времето ще покаже.

- Какво заварихте? .. България напред ли е или назад в усвояването?

- Аз ще говоря с факти, те ще докажат това, което бих искала да кажа. Всъщност заварих една работеща система, заварих мотивирани хора, заварих правила, заварих контрол. Имайте предвид, че в последните три години от 2010 г., когато ние реално започнахме да усвояваме европейски средства, ние успяхме да усвоим над 6 милиарда лв. или това са 36 процента, 37 процента от цялата рамка. Друго, което бих могла да кажа и за мен е изключително важно - видях се с колегите от Европейската комисия вчера, това беше моята първа среща с тях, и те ми казаха нещо, което мен лично много ме развълнува. Казаха ми, че Европейската комисия вече не разглежда България като рискова държава по отношение на управление на европейските средства. През 2012 г. ние нямаме нито една спряна програма и само 4 държави от страните - членки в Европейския съюз, са в този група. Това са Швеция, Финландия Дания и България. Така че трябва да се гордеем с това.

-Това число, 37 процента, знаете ли колко ще бъде разпъвано по предизборните дебати... опозицията ще каже, че е малко със сигурност.

- Така е, но пак апелирам към всички да говорят и да се придържат към факти. Значи, ние усвоихме тези 37 процента за три години. Това означава, че през този период толкова много работа беше свършена, толкова много капацитет се изгради на ниво бенефициенти... на всички по веригата всъщност, на ниво управляващи органи, на ниво бенефициенти, на ниво контролни органи. Резултатът говори сам по себе си. И аз мисля, че ако ние надграждаме над това, което вече имаме като институционална инфраструктура, през следващия програмен период ние можем да постигнем много повече.

-Обаче, веднага казвам аз, България много разчита на тези пари, като наркоман на дрогата си. Не е ли всъщност това белег за слабостта на българската икономика? Няма ли да дойде ден, в който ще се лекуваме от тази зависимост?

Реклама

- Г-н Василев, Европейския съюз е една солидарна система...и всички страни членки имат еднакви права да се възползват от това, което им предоставя тяхното членство. Включително и България. Всички страни членки имат програми, Германия също има програма "Конкурентоспособност", както и България, така че ние няма от какво да се притесняваме... Да. Наистина процентът е много различен в Германия и в България например. Ние разчитаме до голяма степен на тези европейски пари, които влизат в нашата икономика и създават работни места, но също така ние трябва да имаме самочувствие, че ние също даваме нещо на Европейския съюз. И това е нашата финансова сигурност, която на фона на това което се случва в Европа, мисля, че не е малко. И дори последните няколко дни цената на българския държавен дълг се повиши, което означава, че инвеститорите всъщност разглеждат България като една стабилна икономика.

- Тази финансова сигурност, т.нар. остерити, не е ли мръсна дума вече в Европа? Защото, ако един много гладен човек стегне колана, ще умре.

- Това е така, но не може и без финансова стабилност.

- Добре, какво реално вие може да свършите за 2 месеца? Защо вицепремиер по фондовете?

- В момента системата работи на толкова високи обороти, че аз се притеснявам, че имам само 24 часа в денонощието. 2013 г. е изключително важна за България, тъй като ние приключваме един съществуващ период по усвояване на европейски средства и в същия този момент ние договаряме следващият програмен период с един и същ човешки ресурс. Моята роля е да осигуря ефективно действаща система, да запазя темпа на усвояване на средствата, да бъдем готови през месец май с първия проект, всъщност официален, на договора за партньорство. Това е моята роля - непрекъснат контакт с Европейската комисия, координация с всички звена по системата, стабилност на институциите, за да можем ние да се справим с това, бих казала, огромно предизвикателство.

- Вие обаче защо от Европейската банка дойдохте да сте министър за 2 месеца в България?

- Аз мисля, че всеки един българин иска да направи нещо за България.

- Или всеки един българин иска да бъде министър?

- Не, категорично не...От опита ми през първите 5 дни в офиса просто разбирам, че тази позиция не е никак лесна. Но, бидейки извън България в последните 7 години, въпреки че аз се връщам всеки месец, тъй като работата ни в Европейска банка беше такава, че аз отговарях и за България, оцених много повече България. И аз мисля, че всеки българин трябва да излезе извън България, за да я оцени. Така че аз имах тази привилегия и тази възможност да направя нещо за моята страна. И когато споделих с мои приятели и семейство за предложението на президента Плевнелиев, майка ми мисля, че загуби абсолютно... тя се разтревожи толкова много. Каза, че е сериозна авантюра, която би била доста рискова. Други хора много ме поздравяваха. Истината е, че това не е нито повод за поздравления, нито е авантюра, нито е глупост, това е една огромна отговорност. И аз поемам тази отговорност като вицепремиер в служебното правителство и министър по управление на еврофондовете за времето, в което съм на този пост.

- Обаче вие, ето, вие сте финансист. Бизнесмени има там, в това правителство, дипломати, професори. На какъв език ще говорите с улицата?

- Ние ще говорим на нейния език, г-н Василев, защото езикът на улицата...е езикът на цивилизована Европа. Хората искат адекватна заплата, стабилност, адекватна здравна услуга, инфраструктура - това, което всъщност цивилизована Европа би трябвало да предложи на своите жители. Така че моят език ще бъде техният език, защото на нас ни омръзна, не на нас, на хората всъщност, да живеят в интересни времена. Крайно време е да имаме предсказуемост и спокоен живот, това бих казала. Ние говорим един и същ език.

Реклама
Реклама
Реклама