Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1862737 www.bgdnes.bg

Папа Франциск и папа Бенедикт проведоха историческа среща

Историческа и безпрецедентна среща между двама папи се състоя днес. Папа Франциск се срещна с предшественика си Бенедикт XVI в папската резиденция в Кастел Гандолфо, край Рим.

Това е първата подобна среща в историята на Католическата църква, пише АФП.

При срещата си и двамата са били облечени с белите папски одежди, след като бе позволено и на 85-годишния Бенедикт да продължи да я носи. За да се различават Франциск е бил с наметало.

Реклама

Йозеф Ратцингер (Бенедикт) очакваше хеликоптера на папа Франциск (Хорхе Берголио) в лятната резиденция на двореца Костело, който се използва от духовните лидери векове наред. След като хеликоптера двамата се прегърнаха.

Когато бившият и настоящият папа се оттеглили за молитва в параклиса, говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от АП, заяви, че Бенедикт предложил на Франциск да използва традиционна за всеки папа възглавница за коленичене, но Франциск отказал, за да може двамата да коленичат заедно на една и съща пейка, казвайки: "Ние сме братя".

Срещата продължи около 45 минути и бе описана от Ломбарди като "момент на дълбоко и проникновено общуване".

Пред резиденцията площадът беше препълнен доброжелатели, които се надяваха да станат свидетели на историческия миг - двама папи, които разчупват заедно комат хляб и вероятно дискутират бъдещето на католическата църква. Те викаха "Франческо, Франческо", пише АП.

Хорхе Берголио познава Бенедикт от дълги години. Двамата през 2005 година бяха основни съперници за папския престол.

Реклама

Докато Бенедикт бе резервиран в публичното пространство, то папа Франциск е по-спонтанен и приятелски настроен към хората, коментира агенцията. Предишният папа следваше повече традициите и никога не възприемаше за добре иновациите. Но двамата имат подобни доктрини. И двамата са против гей браковете, абортите и евтаназията.

76-годишният папа Франциск е първият избран папа неевропеец от близо 1300 години. Той е първият папа йезуит и от Латинска Америка.

В някой части на Ватикана възкачването на папа Франциск не се приема радушно, а все още блести спомена за Бенедикт. От друга страна обикновените католици заявяват, че предпочитат директния стил на новия папа, допълва френската агенция.

Реклама
Реклама
Реклама