Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864046 www.bgdnes.bg

Кабинетът решава как да подпомогне най-бедните през следващата седмица

Още не е решено откъде ще бъдат взети пари за обезщетяване на най-уязвимите, а решението ще бъде взето през следващата седмица. Предложенията на синдикатите и работодателите трябва да бъдат добре обмислени, обяви министърът на финансите Калин Христов пред БНР.

"Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него. Може да се търси оптимизация от разходите за инвестиции и разходите за издръжка, които не във всички случаи са най-ефективните, те могат да бъдат пренасочени като ресурс за подпомагане. Въпросът е следващата седмица да се вземе решение за точния размер на сумата. Тя ще бъде определена така, че съкращенията в разходите за издръжка да не водят до дестабилизация в съответните министерства. Не може да търсим механично съкращаване на разходи", обясни той.

Реклама

"Ролята на фискалния резерв е да функционира в зависимост от развитието на икономиката. Във второто тримесечие винаги имаме по-добри приходи. Фискалният резерв с развитието на данъчните приходи, ще бъде дори над нивото от 4,5 млрд. лева. Няма риск за икономиката и не се харчат парите от сребърния фонд", заяви той. Според него най-важното нещо в момента било хората да чувстват стабилност.

Христов отбеляза, че инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на една икономика. И посочи, че по принцип механичното рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката, в повечето случаи има отрицателен ефект. Въпросът не е да решиш нещо механично, а да премислиш ефектите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама