Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864340 www.bgdnes.bg

Березовски писал на Путин, преди да умре

Намереният мъртъв във ваната си Борис Березовски се е опитал да се сдобри с Путин. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков олигархът е изпратил преди дни лично послание до руския президент, в което признал, че е направил много грешки и поискал разрешение да се върне в Русия.

Смъртта на изпадналия в немилост руски олигарх Борис Березовски слага символичен край на епохата на 90-те години, но оставя неизяснени доста въпроси.

Реклама

67-годишният магнат, чието състояние беше около 1,3 млрд. долара, почина при странни обстоятелства в събота в къщата си в Съри край Лондон. Според зет му Егор Шуппе тялото на Березовски било намерено във ваната. Приятелят му Демян Кудрявцев разказа, че сърцето на олигарха е спряло.

Първата версия е, че става дума за инфаркт. Според РИА "Новости" предприемачът напоследък страдал от сърдечни проблеми и е бил за кратко на лечение в Израел. Британската полиция не изключва обаче и отравяне.

В руските медии се прокраднаха и хипотези за самоубийство. Те се основават на факта, че Березовски на практика бе разорен, след като загуби делото срещу някогашния си партньор Роман Абрамович. Березовски обвини собственика на футболния клуб "Челси", че със заплахи го е накарал да продаде дела си в нефтената компания "Сибнефт" на силно занижени цени. Той искаше обезщетение от 3 млрд. паунда, но миналия август съд в Лондон се произнесе в полза на Абрамович. Березовски трябваше да плати около 200 млн. паунда съдебни разноски.


Докторът на техническите науки, страстен шахматист и умел математик плати през 2011 г. и рекордна сума за развода с втората си съпруга Галина Бешарова - 220 млн. паунда.

Финансовите неудачи на олигарха, издирван от Русия за злоупотреби и укриващ се в Англия от 2001 г., го принудиха драстично да свие разходите си. Според негови близки Березовски се е разделил с почти всичките си служители, оставил е само счетоводителка и бодигард. Противникът на президента Владимир Путин е изпаднал в силна депресия след еуфорията си от миналогодишните протести в Русия. Березовски, смятан за един от бащите на промените в Русия и донякъде политически изобретател на системата „Путин“, силно се е надявал, че гражданското недоволство ще свали сегашната върхушка в Кремъл. Но Путин оцеля, а шансовете Березовски отново да поеме конците на задкулисието в Москва се свиха до минимум.

Березовски преживя няколко опита за покушение. Първото е още през 1994 г., когато в Москва е взривен неговият "Мерцедес". Бомбата отнася главата на шофьора му, ранен е един бодигард и 8 случайни минувачи, но магнатът оцелява. През 2007 г. Скотланд ярд разкри и заговор за убийството му в Лондон с помощта на чеченски рецидивист.

Реклама


Странна смъртна поредица върви и около най-близкото му обкръжение в Лондон. През ноември 2006 г. с радиация бе отровен беглецът от Русия и бивш подполковник от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко. 

През февруари 2008 г. отново в Лондон и при доста съмнителни обстоятелства умря и най-близкият му ортак - грузинецът Бадри Патаркацишвили. 52-годишният мъж, способствал за прехвърлянето на Путин от Санкт Петербург в Москва в края на 90-те години, почина от сърдечен пристъп, макар никога да не се е оплаквал от сърце.



Започва с продажба на лади

Борис Березовски е роден в семейство на руски евреи в Москва. Първо завършва електронно-изчислителна техника в Лесотехническия институт, след което и механика и математика в Московския университет. Защитава и докторат в Института по проблемите на управлението към Академията на науките на СССР, а през 1991 г. става и член-кореспондент на РАН. Бизнесът му започва през 1989 г., когато основава "ЛогоВаз", с която продава автомобили, върнати от чуждестранни автосалони. Две години по-късно става и официален вносител на "Мерцедес". През 1994 г. застава начело и на новосъздадената обществена телевизия ОРТ. По-късно придобива тв канала TV6 и 3 вестника и заедно с Абрамович поема контрола и върху нефтения гигант "Сибнефт".


Благодарение на приятелството си със зетя на Елцин - Валентин Юмашев, влиза в най-близкото президентско обкръжение (т.нар. семейство). Елцин го назначава и за зам.-шеф на Съвета за национална сигурност. Березовски отговаря и за политиката в Чечения. От 1998 до 1999 г. е изпълнителен секретар и на Обществото на независимите държави.

Проблемите идват с възкачването на Путин. Първоначално го подкрепя, но новият президент погва олигарсите, които не се подчиняват на Кремъл. Руската прокуратура възбужда следствие за злоупотреби и Березовски е принуден да избяга. От 2002 г. той не можеше да напуска Англия, тъй като Москва го търсеше с международна заповед за арест.


Не му простиха мегаамбициите

В последните години Березовски бе силно демонизиран в Русия, а кремълската пропаганда го представяше за главен виновник за източването на националните ресурси в хаоса на 90-те. Москва виждаше ръката му зад повечето значими събития - от убийството на журналистката Анна Политковская до пънк молебена на "Пуси райът" в храма "Христос Спасител" и митингите на площад "Болотный".


"Той беше свободен художник. Смяташе, че разбира политиката повече от всеки друг и ако не може да убеди някого в правотата си, то има право да действа самостоятелно", писа преди няколко години в блога си щерката на Елцин - Татяна Юмашева. Тя дава пример как Березовски застава начело на ОНД. В навечерието на среща на върха през 1998 г. почва да обикаля всички държавни лидери, без да предупреди Елцин и шефа на администрацията му Юмашев. Увещава ги всички да го предложат за изпълнителен секретар. Когато срещата започва, всички лидери почват да убеждават Елцин, че той е най-подходящ, и руският президент няма какво да стори, освен да го назначи.

"Именно амбициите му да бъде демиург не му простиха. Той виждаше Русия като шахматна дъска, по която само той може да движи фигурите. За него фигури бяха всички - и царят Елцин, и новопоявилата се царица Путин. Но царицата реши да се справи без гросмайстора и започна дълга партия", коментира наблюдателят на "Новая газета" Андрей Колесников.


Реклама
Реклама
Реклама