Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864366 www.bgdnes.bg

Христос можел да става невидим

Исус Христос имал Божията дарба да сменя формата на тялото си и да става невидим.
Освен да ходи по вода, да възкръсва от мъртвите, да нахрани 5000 души с пет хляба и две риби и да превръща водата във вино Спасителя имал куп неподозирани досега за човечеството възможности, твърди в новата си книга проф. Рулоф ван дер Брук от университета в Утрехт. Известният холандски учен е разчел старинни коптски текстове отпреди 1200 г., открити през 1910 г. в манастира "Свети Михаил", близо до Кайро. Оттогава досега ръкописът, който хвърля нова светлина върху земния път на Исус, е собственост на американския банкер Джей Пи Морган.
Прочитът на апокрифното евангелие обяснява защо Юда бил принуден да целуне Христос, за да го посочи на римските войници. Предателството е провокирано от факта, че обитателите на Галилея били наясно със свръхвъзможностите на Божия син и способността му да изчезне пред очите им. В дешифрираните от Брук древни текстове било написано: "И евреите казаха на Юда: как да го открием, като той мени външността си. Понякога е смугъл, понякога е червен, понякога е бял като платно, понякога е млад, а друг път е сгърбен старец."
Писаните от неизвестен за историята монах ръкописи разказват и за последната вечеря на Исус, която била с палача му Пилат Понтийски. Ако се вярва на писанията, които според някои учени може да са дело на свети Кирил от Ерусалим, в нощта преди разпъването му римският управник предложил на Христос вместо него на кръста да отиде собственият му син. Но Синът Божий отклонил офертата. Той казал, че ако иска, лесно можел да избегне наказанието. "И Пилат тогава погледна Исус, но Той стана безтелесен. И не можа да Го види още дълго време", указват старите писания. По-късно през нощта на римския наместник и на жена му им се привидял насън убит орел, който символизирал земната смърт на Христос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама