Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1864626 www.bgdnes.bg

58 деца си търсят дрехи

58 дечица от Велинград с умствена изостаналост нямат какво да облекат и обуят. Повечето нямат родители, а на останалите стоят без работа. Малките гаврошчета намират спасение само в помощното училище "Драган Манчов", където 16 възпитатели се опитват да ги направят поне малко щастливи.

"Децата са с умерена и тежка форма на умствена изостаналост и множество увреждания. Те са от 1-ви до 10-и клас. Някои от тях сме ги намерили и поели буквално от улицата. Част от тях дори и просеха. Сега обаче са доста по-добре, състоянието им се е променило", разказва за тежката си работа директорката на помощното училище Елена Канлиева.

Реклама

В региона почти няма работа, затова и 90% от малчуганите са от семейства, които са социално слаби. Някои от децата обаче са сираци. Чувстват се наистина щастливи, като рисуват и пеят. Като станат 9-и и 10-и клас, се учат на тапицерство.

"Тази специалност е от 12 г., но с всяка следваща ние приемаме по-тежки случаи. В новите паралелки децата вече са с много тежки увреждания. Целта е да се научат на елементарни умения за самообслужване. Те няма как да работят, но ако имат късмет, ще ги вземат като общи работници някъде", обяснява Канлиева.

Повечето от децата отдавна не са получавали нови дрехи и имат отчаяна нужда от обувки. Миналата година за Великден от училището направили акция и успели да ги зарадват не само с неща от първа необходимост, но и със сладкиши.

"Имат нужда от дрешки и обувки, защото родителите им не могат да им ги осигурят. За щастие няма гладуващи деца, стараем се в училище и им осигуряваме закуска и обяд", казва още директорката.

Всеки, който иска да помогне на дечицата, може да го направи, като изпрати ненужни дрешки или обувки на адрес Велинград, бул. ДСъединениеУ щ 256, ПУ "Драган Манчов". Телефон за връзка 0359/5-30-35 и 0359/5-13-38, GSM: 0895 67 76 27.

Реклама
Реклама
Реклама