Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18653379 www.bgdnes.bg

Експертите: Без COVID драма до края на лятото

Няма място за паника, успокоява проф. Николай Витанов 

От новия вид да се пазят възрастните и хората със заболявания, предупреди проф. Кантарджиев 

"Няма да има пик на заболелите от COVID в страната до края на лятото, даже до септември. Вирусът се кара относително леко вече и здравната система спокойно може да се справи. Това не е болестта, което беше през 2020 и 2021 година."

Реклама

Това категорично заяви пред "България Днес" професор Николай Витанов от Българската академия на науките (БАН) по повод развитието на новия коронавирус в страната. Експертът успокоява, че на този етап няма място за паника, а ръст може да се очаква евентуално през ноември и около Нова година.

"В Гърция има тук-там някои смъртни случаи, но у нас няма. Нормално е, винаги има хора, чиято имунна система е толкова слаба, че дори нещо такова ги събаря - основно възрастни и такива с придружаващи заболявания", сподели още Витанов.

Новият вид коронавирус, който е и подвариант на "Омикрон", носи закачливото име "Флирт". Заболяването стресна редица хора в южната ни съседка най-вече заради зачестилите смъртни случаи. В България също има заболели, но специалисти са категорични, че повод за притеснение няма.

"Първо, като прочетем за име на подвариант с комичен характер, ни става ясно, че нещата не са много сериозни. Ако са наистина опасни, носят названия на географски принцип - на град или област, където е доказана първата мутация. Вирусът протича стандартно като останалите видове - с главоболие, кашлица, температура, обща неразположеност, болки в мускулите и ставите. Не представлява никаква голяма опасност нито за здравната система, нито за хората. Все пак рисковите групи трябва да имат едно наум и да избягват да се събират с много хора. Хубаво е да вършат повече дейности на открито", каза пред "България Днес" и професор Тодор Кантарджиев.

Четете още

Доц. Ангел Кунчев: Има завишаване на случаите на COVID у нас

Доц. Ангел Кунчев: Има завишаване на случаите на COVID у нас

ЛОШО! Заразените с COVID скочиха двойно за седмица

ЛОШО! Заразените с COVID скочиха двойно за седмица

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама