Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18655210 www.bgdnes.bg

Културистът Тихомир Рангелов: Жена също може да пребие мъж!

Кой е той

Тихомир Рангелов е бивш национал и световен вицешампион по културизъм и с дълъг опит в бойните изкуства и бокса. Завършил е Треньорския факултет на Националната спортна академия "Васил Левски" и е подготвял състезатели за световни състезания.

Става публично известен с участието в телевизионния формат "Фермата", Рангелов е познат на много българи като фитнес инструкторът хомосексуалист. След участието си в екстремното риалити Тихомир предизвика сензация със своята смяна на полова идентичност към жена, а сега е обратно - мъж. Покрай участията си в състезания е добре запознат с изискванията за състезатели в турнирите.

Реклама

- Г-н Рангелов, какво пропускат хората, когато се говори за половете в бокса или спорта като цяло?

- Проблемът е, че много хора не са запознати професионално нито с генетиката, нито с физиологията, нито с биологията, нито с бокса като спорт. Човек, който не се занимава професионално с това, гледа общата картинка - не вижда детайлите, не разбира причинно-следствената връзка.

- Човек не се ли ражда мъж или жена?

- По принцип се очаква един мъж да има една Х и една У хромозома, а една жена да има две Х хромозоми. Всички знаем за това, че е нормално. Нашата национална генетична лаборатория, ръководена от проф. Александър Савов, твърди, че полът се определя по външните полови белези, а те не са винаги показателни за това какви хромозоми има човекът. По статистика 1 от 25 000 мъже се раждат с две Х хромозоми и 1 на 30 000 жени се ражда с една Х и една У хромозома. Това са около 129 мъже и 108 жени в България. Много често има хора с генетични особености на половите гени и това се разбира впоследствие, когато имат репродуктивни проблеми.

- Такъв ли е случаят с Емили Тротинетката?

- Да - тя няма тестиси и не е минала пубертет. Има случаи на хермафродитизъм. Покрай това се сменят имената, половата идентичност, всички документи. Те са родени така и не са виновни. Не всички от тях са приемали хормони или са претърпявали операции. В животните също се срещат такива особености и при нас е имало и в праисторията!

- Тоест трансексуалните са родени така?

- Аз не говоря за транссексуални, така наречените трансвестити, които са друга тема. Примерно аз съм мъж на 30 и решавам да стана жена. Това вече е различно, защото тук говорим за неща, обвързани с раждането. Ако още от детството човекът започне да се чувства като жена, а при раждане да е бил определен като мъж, тогава имаме признак, че има нещо в самия ген. Това не е мода, а идва от природата и е доказано в биологията. Той и да иска, няма как да промени природата си. Аз не коментирам мъжете, които искат да се преобличат в женски дрехи. Това е съвсем друго нещо. Простият българин, когато му кажат, че някой е интерсекс, го мислят за поредния трансвестит, а той няма нищо общо.

Реклама

- Какъв е случаят с боксьорките на олимпиадата? Те дали са транссексуални или с генетична особеност?

- Не знам какъв е случаят с тези жени. Видях, че имаше една снимка на Иман Келиф от детството, където изглежда като всяко едно момиче. Колко и да коментираме тези хромозоми, те не влияят на мускулната сила. Всичко идва от тестостерона. Когато има такава генетична особеност, каквато споменах горе, може да си роден мъж, но имаш нива на тестостерон като на жена.

- Какви са критериите на Олимпийския комитет?

- В олимпийските игри има критерии на Олимпийския комитет. Те не гледат хромозомите. Те гледат нивата на тестостерона и естрогена. Тези хормони определят тъй наречената експлозивна сила. Хромозомите нямат нищо общо. Преди да се състезават, на спортистите им правят освен допинг тест, но и такъв за хормони. Тестостеронът на алжирката не е по-висок, дори и да ни се иска, от нивата на тестостерона на нейната съперничка. Комитетът има много строги критерии и гледат всеки под лупа. Нивото на тестостерона и естрогена трябва да бъде в регламента на женските граници. Не може един мъж, който се почувствал като жена от вчера, изведнъж да участва като жена на такова високо ниво.

Тази боксьорка, за която българите я считаме за мъж, има загуби от жени, но никой не говори за това. Този резултат не е нищо кой знае какво като състезател. Ето, Тайсън Фюри няма нито и една загуба. Разбирам, ако беше като него, да е недостижима, но има 9 победи и 4 загуби. Добрите боксьори имат по 1-2 загуби максимално. При условие че имаш 4 загуби, и то от жени, то значи че не е толкова силна, колкото си мислят хората. Това, че тя е най-силната в олимпийските игри, не я прави най-силната в света.

Имаме една наша състезателка, която не се яви на олимпийските игри заради контузия - Севда Асенова. Тази наша боксьорка си изглежда тотално като момче, ако ще съдим само по външен вид. За мене, тези състезателки, които са набеждавани за жени, изглеждат много по-женствени от Севда. Никой не говори за нея, но плюят чуждите хора, тука гледаме нещата под общ знаменател. Този скандал е създаден, защото съществува голяма некомпетентност.

- Казват, че боксът е нещо много повече от силни удари, вярно ли е?

- Да. Силата не е определяща в бокса. Хората, които не гледат бокс и не разбират от този спорт, ще кажат, че един здрав и як мъж винаги ще спечели двубой с някой по-слаб. Това не е така. Пример е украинецът Александър Усик. Той е нисък и слаб, обаче взима световна титла. В бокса мускулите пречат. В бокса силата пречи. На ринга се гледат техника, бързина и издръжливост.

- Добре, но има категории по тегло. Това не значи ли, че все пак има някакво значение мускулната маса?

- Има категоризация по тегло, защото по-лекият боксьор е по-бърз. По-тежките са по-тромави и трябва да са изправени срещу равен спрямо възможностите си опонент. Пак има значение донякъде силата, но не толкова колкото вдигането на щанги или сумо, където експлозивната сила е от най-голямо значение. Важна е бързината. Александър Усик може да не удря силно, но знае как да избягва ударите. Важни са бързите рефлекси. Ако знаеш как да избягваш ударите, ще накараш опонента да се измори и ти да издържиш мача. В бокса има тактика. Това не е кръчмарски побой, в който скачаш просто да се биеш. Говорим за стратегии, за издръжливост. Тука не става въпрос за онези състезания за дърпане на тир или вдигане на камъни.

- Мъжът ли е наистина силният пол?

В много случаи една жена може да набие един мъж. Не е само по филмите, аз съм го виждал и в живота.

Реклама
Реклама
Реклама