Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1866028 www.bgdnes.bg

МВР се отказва доброволно от СРС-та за изборите

"Силно се надявам българският народ да избере народни представители, които да формират в рамките на недълъг период от време добре функциониращ парламент.", каза пред журналисти в Хисаря Марин Райков.

Според него сценарият, че парламентът няма да бъде в добра кондиция и няма да заработи, е лош, а не  позитивен. Той съобщи още, че е провел разговори с министър Петя Първанова и изрази мнение, че ключовата дума за провеждане на прозрачни и честни избори е "превенция".

Реклама

Решено е, че МВР ще изпрати полицаи, които ще предотвратят опитите за нарушения в различни населени места и региони, за които се знае, че са проблемни. Райков призова журналистите да разяснят на българите, какво значи честни избори.

МВР се е отказало доброволно да използва СРС-та по време на избори, каза Главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той допълни, че отказът от СРС-та е заради тръгналите спекулации, че ще бъдат подслушвани политици. Затова няма да се използват за оперативни дела, а само при образувано досъдебно производство и то само с разрешение на съда.

"Бедните хора тръгват да продават гласововете си не сами, а биват организирани от хора от криминогенния свят - от лихвари, търговци на наркотици и др.", отбеляза Георгиев.

"Там, където се знае и има информация за подобни фигури, се работи превантивно", заяви още той. Накрая Георгиев информира, че в сравнение с миналата година престъпността за периода е намаляла с 6,8 на сто. Ръст бележат битовата престъпност, кражбите и посегателствата срещу хора, които живеят в отдалечени райони, призна Главният секретар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама