Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1866050 www.bgdnes.bg

Българите трескаво рефинансират стари задължения

Все повече българи теглят потребителски кредити с цел рефинансиране на няколко различни стари кредита, задължения по кредитни карти или бързи кредити и изчистване на натруапни задължения през зимните месеци, съобщават от консултантската компаниа КредитЦентър.


От всеки десет запитвания за потребителски кредит, осъществени през февруари, шест са с такава цел, посочват експертите. Притеснителното е, че 1/3 от тях вече са натрупали повече задължения, отколкото месечните им доходи позволяват, а някои вече имат и просрочия по част от кредитите си. Това прави невъзможно изтеглянето на нов кредит, с който да облекчат финансовите си затруднения.

Реклама

Консултантите съветват да се търсят варианти за справяне с натрупаните дългове преди да се спре обслужването на някое от задълженията, както и да не се трупат нови задължения при положение, че вече е трудно да се обслужват текущите.

Младите хора между 18 и 25 години са единствените, които на този етап показват притеснение от последните политически събития и предпочитат да не трупат по-големи задължения, посочват анализаторите.

През февруари средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е бил 31 561 евро. Най-висок остава средният размер в столицата - 38 409 евро, а най-нисък в Пловдив - 20 985 евро.

Спад се забелязва още през февруари по отношение на броя на хората между 18 и 25 години, изтеглили ипотечен кредит. Най-многобройни остават кредитополучателите във възрастовата група между 26 и 35 години - 62,2% от всички, теглили кредит.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама