Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18663394 www.bgdnes.bg

Влизаме през телефона в здравното си досие без подпис

Ще получаваме известия, че ни предстои профилактичен преглед 

Трябва да отидем до здравните власти или "Информационно обслужване", за да ни го активират 

Безплатно и без нужда от електронен подпис ще влизаме в здравното си досие.
Дългоочакваната промяна ще стане факт от 1 септември тази година и всички пациенти с мобилен телефон ще имат бърз достъп до медицинската си история. В момента в приложението "еЗдраве" се влиза единствено с електронен подпис, но едва 10% от българите имат такъв, което прави апликацията достъпна за прекалено малко хора.
За да получите достъп до мобилното приложение, трябва да отидете в офис на регионалните здравни инспекции, районните здравноосигурителни каси или "Информационно обслужване". Там се подава заявление и се представя лична карта. На място се прави сдвояване на телефона с приложението, което е необходимо да се случи само веднъж. Освен случаите, в които смените телефона си или изтриете приложението. Тогава отново трябва да отидете на място в офис.
Здравните власти обещават цялата процедура да отнема много малко време и гражданите да не са принудени да чакат дълго.
От септември ще заработи и нова функция на приложението - ще получаваме известия, че ни предстои профилактичен преглед. Ще бъде изпращана и информация какво включва прегледът - измерване на кръвно налягане, назначаване на изследвания за кръв и урина, оценка на психичното състояние, преглед на тегло и на зрение и др. Приложението ще напомня на хората кога трябва да отидат на задължителна имунизация или да следят ваксините на своите деца. Известия ще получават и хронично болни пациенти, на които здравната каса предоставя повече прегледи и изследвания. Ще има и част с данни за фамилна обремененост и рискови фактори при даден човек.
Освен информираност приложението ще даде възможност на пациентите дали не са замесени в несъществуващи прегледи и фалшиви настанявания в болници. Остава въпросът как възрастните хора ще се справят с активирането на 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама