Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1866441 www.bgdnes.bg

Най-добрата ни рали състезателка шофира от 11-годишна

Голяма част от мъжете се отнасят пренебрежително и дори с насмешка към дамите зад волана. Когато чуят съчетанието "жена шофьор" в едно изречение, те започват ядно да ръмжат. Има обаче такива жени шофьорки, от които много представители на силния пол би трябвало да се срамуват. Срещам се с единствената състезателка в българския рали шампионат. Миналата година тя спечели наградата за най-добър рали пилот сред жените в света. Става дума за Екатерина Стратиева, която сразява мъжете не само с дългата си руса коса и изящна фигура, но и с професионалното си шофиране.



Катя се увлича по автомобилните състезания още като дете. Нейните родители са големи фенове на този спорт и всяка седмица отпрашват с малката семейна кола към Албена, Златни пясъци или друг град, за да наблюдават поредния шампионат. Понякога стоят по цял ден под дъжда, докато колите профучават с бясна скорост покрай тях. Едва 5-6-годишна, Екатерина прекарва часове наред в автосервизите и наблюдава механиците. "Баща ми навремето искаше да стане пилот, но майка ми не беше съгласна. Двамата имат много познати състезатели, с които общуваме непрекъснато и покрай тях се запалих и аз", разказва младата жена. Мирисът на бензин, ръмженето на двигателите, шарените автомобили и адреналинът от високата скорост впечатляват малката Катя, която започва да мечтае един ден да стане професионален шофьор.

Едва 11-годишна, тя сяда зад волана за пръв път. "Бяхме на почивка с родителите ми и татко реши да ме научи да шофирам. Показа ми основните неща и на една голяма поляна направих първата си тренировка", разказва състезателката.
Минавайки през пубертата обаче, желанието й да стане пилот на автомобил избледнява. Младата жена предпочита да се забавлява с приятели, вместо да върти волана. Отдава се изцяло на другата си страст - рисуването. Завършва училището за приложни изкуства, а по-късно и графичен дизайн в Художествената академия. И така постепенно се отдръпва от автомобите. Докато един ден не посещава поредния шампионат. Тогава меракът да стане рали състезател се възражда с пълна сила. Катя решава, че е крайно време да настъпи здраво педала на газта.



Жестоки тренировки
Купува си скромен автомобил, който заедно с баща си привежда в подходящ вид. Свалят всички седалки и ненужните ламарини, за да го олекотят. Заваряват ролбари, монтират спортни седалки, пожарна система. Поставят специален гумен резервоар, който играе ролята и на ароматизатор, тъй като е монтиран под седалката на шофьора и мирисът на бензин в колата е доста силен. Под седалката на Катя минават и всички ауспусни системи и тръби и поради липсата на климатик температурата в колата често надвишава 50 градуса.

В началото тренировките се оказват доста трудни за бъдещата състезателка. За да усвои тънкостите на професионалното шофиране, тя прекарва по цял ден на пистата. За щастие работи с един от най-добрите навигатори у нас - Румен Манолов. "Ежедневно навъртахме по 700-800 км, докато свикна да преценявам завоите, кога да намаля и да увелича скоростта и да си изградя техника на каране", споделя Катя. След една година облекчена програма, младата жена решава, че е дошло време за професионалната писта. И така вече 8 години тя здраво върти волана и се радва на големи успехи.


Цената на успеха
Състезателката признава, че не й остава никакво време за личен живот. Въпреки че изглежда перфектно, младата жена не помни откога не е стъпвала във фризьорски салон. Не се разхожда из молове с приятелки, отдавна се е отказала и от дългия маникюр. "Много е трудно да намериш човек до себе си, който да те подкрепя. В началото всеки мъж се радва, че гаджето му е пилот. Но в един момент му писва, защото постоянно съм на път не ми остава време за него", споделя Стратиева. За щастие тя е намерила своята половинка. От 5 години излиза с бивш автомобилен състезател, който напълно я подкрепя, защото вижда, че Катя подхожда сериозно към всяко състезание. "Аз не участвам в даден шампионат, за да бъда център на внимание или за да ме ухажват мъжете. Моята цел е победата", признава Стратиева. До момента тя има 80 купи от общо 90 старта. Наградата, която е с голяма емоционална стойност за нея, е тази в памет на Ричард Барнс, основател на международна асоциация за млади пилоти. Катя е първата жена получила този приз. Миналата година нашето момиче се изкачи на първо място в световната ранглиста сред жените пилоти, а при мъжете е на 37-о място.

Жена в мъжки спорт
Автомобилната състезателка признава, че е трудно за една жена да си намери място в този изцяло мъжки свят. За тези 8 години тя се е убедила, че чужденците са много по-толерантни. Те я уважават и се отнасят като към равен конкурент, а не като към сексуален обект. "Дори да ги победя, знам, че няма да наруша мъжкото его на останалите пилоти. Те са доволни и се радват за мен. Винаги ми казват, че е чест и удоволствие за тях да се борят с мен. Имам много приятели в чужбина. Българите обаче са различни. Когато не си добър и тепърва прохождаш, много те обичат и ти се радват. В момента, в които ги победиш , се отдръпват и започват да завиждат, стават злобни и правят всичко напук. Те лесно приемат загубата, но когато е от жена, го преживяват болезнено", признава Екатерина.

Респектирани от успехите на амбициозната състезателка, българските пилоти неведнъж се опитват чрез любовни интриги да я отстранят като конкурент. В началото нейната навигаторка неведнъж е оплитана в мрежите им. Докато следи часовника по контролите, мъжете я заговарят, разсейват я и отборът губи ценно време. С годините обаче младите жени разбират, че могат да отвърнат на удара по същия начин и пускат в действие своя чар, отвличайки вниманието на пилотите.

Стрес преди старта
Освен на натрупания опит и професионализъм, за да успее в едно състезание, Стратиева много разчита и на божията помощ. Казва, че е силно вярваща и преди старт винаги се прекръства. В колата си има няколко икони, които й помагат и я пазят. Ако й предстои голям шампионат, задължително отива на църква. "Благодарение на божията закрила досега нямам сериозни катастрофи. Още на второто състезание бях на таван, но се радвам, че това се случи, защото разбрах до каква степен съм защитена и как да реагирам при евентуална опасност", обяснява Стратиева.
Въпреки че се състезава професионално от 8 години, Катя все още изпада в паника преди всеки старт. В началото толкова се притеснявала, че се налагало нейната навигаторка да й удря шамари, за да я извади от стреса. От напрежение дори заспивала на волана малко преди съдийския сигнал. "В планинския шампионат, автомобилите се нареждат в колона и се пускат през една минута. Редовно, преди да дойде моят ред, аз заспивах и дори съдията ми чукаше на прозореца, за да ме събуди. Според спортните психолози това е резултат от високия адреналин. Докато едни хора се потят и изпадат в паника от стреса, моят организъм автоматично се успокоява и заспивам", разказва младата жена. За да се пребори с напрежението, Катя обича да си пее. Често си тананика мелодии от песни на Тина Търнър, която е любимата й певица.


Нужда от спонсори
Макар да се е посветила на автомобилните състезания, Катя не се е отказала от рисуването. Днес обаче вместо да прави изящни картини върху хартия, тя рисува с гумите по асфалта. Освен това нейната кола винаги се отличава от останалите с нестандартния си външен вид, защото талантливата художничка доказва дарбата си върху ламарините. "Не съм обременена със спонсори и не трябва да спазвам определен стил на автомобила. Това ми позволява сама да определям дизайна, който според мен е много важен. Моята шарена кола няма как да остане незабелязана от публиката. След всяко състезание хората идват да се снимат с нея", разказва Стратиева. В момента тя е изрисувала два черепа на вратите. Единият е с руса коса и олицетворява нея самата, а другият е с къдрава грива и олицетворява навигаторката й.

Мечтата на Катя е да бъде не само най-добра сред жените в света, но да се подреди на челните места и сред мъжете. За целта влага много усилия, време и средства. Тя се издържа изцяло сама, тъй като няма спонсори, а държавата не отпуска пари за нейния спорт. Когато отива на шампионат, тя поема разходите на навигатора, механиците и поддръжката на колата. "Добре, че са родителите ми, които влагат много средства в моето начинание. Надявам се обаче скоро да си намеря спонсори, защото в противен случай ще трябва да се откажа от състезанията. За да вървя нагоре, трябват пари, а разходите вече са непосилни за семейството ми", признава състезателката.

След броени дни Катя заминава за Карибските острови, където ще участва в европейския шампионат за жени. Убедени сме, че нашето момиче ще финишира първо и ще се върне с поредната награда.

Румяна ГЕНАДИЕВА - Вестник  "Жълт Труд"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама