Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18670518 www.bgdnes.bg

Почина майката на бизнесмена Румен Николов-Пашата

Гена съгради със съселяните църква, на Богородица вдигнаха фестивал

Почина майката на бизнесмена Румен Николов-Пашата - Гена Николова. Преди години екипът на вестника посети баба Гена в родното й село Миланово, Софийско, и говори с нея за църквата, която сътвори заедно със съселяните си.

"Гордея се със синовете си. Те, аз, както и всички хора от селото направихме църква за чудо и приказ. Събрахме бързо парите и я съградихме", това ни сподели баба Гена.

Реклама

На Голяма Богородица вчера отново се събра голямото семейство на покойната баба Гена в село Миланово за водосвет в църквата и фестивал на народната песен.

Кметът на селото Тихомир Георгиев сподели, че баба Гена всяко лято идвала да си посади зеленчуците и цветята. В столицата при децата и четирите внуци се преселва само през зимата. "Много направи тази жена за нашата църква и селото", каза г-н Георгиев. Селото им на празника на Дева Мария я чества с песни и танци и от съседните села.

А баба Гена първа започнала да събира пари за съграждането на църквата.

"Старата ни църква е от 1892 г. и вече е много порутена. Тя е обявена за паметник на културата. Чествахме я на всеки 15 август, когато е големия празник на Света Богородица - Успение Богородично. Събирахме се цяло село - курбани, песни, веселби. Идеята дойде от едни съседи, сем. Агонцеви. Седя си аз един ден тук и идва кметът, предишният, с хора и казват: "Гено, искаме да те поканим в инициативния комитет, ще правим нова черква". И аз викам: "Добре, нямам нищо против". На другия ден ми казаха: "Искаме ти да събираш пари от хората", и аз се съгласих. Нито питах децата, нито моя дядо, той тогава беше жив. И ето, построихме я", радваше се приживе възрастната жена.

Баба Гена дълги години работи в ТКЗС-то. Там била касиер, после почнала в търговията. "Ето ще ви покажа книгата, халваджийския ми тефтер, където събирах от човек на човек за църквата. Почнах от сина ми Румен. Викам му: "Правим църквата и събираме парички". Той: "Ще я направим, майко, не се безпокой". И много помогна и той. Викаше ми: "Майко, да не поискаш пари за това, че събираш даренията. Това не е ТКЗС, църква е". Така че пари никога не взех и няма да взема. Ето всичко тук съм записала прилежно. Селото ни преди години беше много голямо, но закриха училището, детската градина, кръчмата и хората напуснаха, тръгнаха си след децата", споделяше Гена.

"Румен и Бойко се знаят, да. От каратето. Бойко е добро момче, а Румчо беше шеф в каратето тогава. Познавам го добре, Бойчето", с усмивка споделяше приживе за приятелството на лидера на ГЕРБ и бизнесмена Румен Николов баба Гена.

Четете още

Убийството на Бай Миле още тъне в мистерия

Убийството на Бай Миле още тъне в мистерия

Убийството на Димата Руснака слага края на СИК
Убийството на Димата Руснака слага края на СИК

Убийството на Димата Руснака слага края на СИК

Реклама
Реклама
Реклама