Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18670593 www.bgdnes.bg

По 300 лв. за началните ученици и осми клас

*Подаването на документи започна 

*При повече от 5 неизвинени отсъствия родителите връщат парите на държавата 

По 150 лв. на срок, или общо 300 лв. за годината ще получат учениците от I, II, III, IV и VIII клас от държавата. Подаването на документи започна и ще продължи до 15 октомври, показва проверка на "България Днес".

Реклама

Еднократната помощ за учебната 2024/2025 г. се предоставя независимо от доходите на семействата. Средствата се отпускат, като се подаде заявление-декларация по образец, попълнена лично от родителя или настойника, в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Такава декларация може да бъде намерена на място или в сайта на Министерството на електронното управление. Семействата трябва да попълнят данните си от личната карта, какво е семейното им положение и как желаят да им бъдат преведени парите - по каса или по банков път.

Декларацията може да бъде подадена на място чрез представяне на лична карта. Може да се изпрати и чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, както и по електронен път с квалифициран електронен подпис. Ако родителите на първокласници и осмокласници желаят да получат помощта преди началото на учебната година, е необходимо да приложат удостоверение от училището, че детето им е записано в съответния клас. Това е така, тъй като агенцията получава по служебен път от Министерството на образованието данните за реално записаните ученици в съответния клас най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година. При подаване на заявлението на място тези документи се прилагат на хартиен носител в оригинал, а при подаване по електронен път - сканирани като прикачен файл.

Първите 150 лв. се превеждат в 14-дневен срок от влизане в сила на заповедта, а вторите в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Семействата са длъжни да възстановят еднократната помощ на държавата, ако детето не постъпи или не бъде записано в училище - освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец от учебната година има повече от 5 отсъствия, за които няма уважителни причини.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама