Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867087 www.bgdnes.bg

Руснак препогребва немски войници

Руснак издирва и изкопава немски войници, загинали през Втората световна война.

53-годишният Вячеслав Авсеенков от 4 години работи за германска организация, грижеща се за армейските гробове в чужбина. Мъжът изважда тленните останки, които после се препогребват в масови гробни места, разказва в. "Билд".

Заедно с Вячеслав из необятната руска шир броди и 53-годишният Уве Лемке. Той проучва документи, архиви и лични вещи, за да се установи точната самоличност на ексхумирания. В повечето случаи войниците от Вермахта са погребвани с шишета, в които има бележка с името и персоналните данни на загиналия.

Реклама


"Ние работим срещу забравата. А и да не се повтори никога подобна война", обяснява Лемке пред "Билд". Най-силно го впечатляват смесените гробове. Двамата често се натъкват на съвместни погребения на руски и немски жертви.

Около 2,2 млн. германци загиват по време на похода на нацистка Германия в Русия (операция "Барбароса"). През 1992 г. Москва разреши на германците да ексхумират загиналите. Останките на над 300 хил. армейци вече са препогребани в 20 общи гроба. В момента край град Духовщина, Смоленска област, се строи най-голямото немско военно гробища в чужбина - на площ от 4 хектара, с място за 72 хил. покойници.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама