Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867165 www.bgdnes.bg

Водолаз плува във фекалиите на Мексико Сити

Една от най-мръсните работи в света е поверена на дългогодишния водолаз Хулио Ку Камара.
52-годишният мъж всяка седмица по веднъж се потапя в отходните води на Мексико Сити и ръчно почиства труднодостъпните места в канализационни тръби на многомилионната столица на латиноамериканската държава. На него е поверен специален участък с дължина 10 км, който от години създава проблеми в града. Въпреки специалния неопренов костюм много често Камара излиза на повърхността с фекалии по тялото и лицето. Това обаче не спира Хулио вече 30 г. да изпълнява длъжността главен водолаз на Мексико Сити.
"Едно спускане в мръсната вода може да продължи между 30 минути и 6 часа. Без специално пригоденото за целта оборудване долу не се издържа нито минута. Смрадта е ужасяваща", разказва мъжът. Костюмът му за гмуркане, който има супермодерна каска, и кислородната бутилка тежат 45 кг. Изработени по най-нова технология са и неопреновите му дрехи, които трябва да го предпазват от химически, животински и човешки отпадъци.  
"През годините често се е налагало ръчно да почиствам канализацията от останки от умрели животни, авточасти, гуми, мебели, но и човешки трупове. Долу в тръбата е пълен мрак и никога не знаеш това, което хващаш, какво е. Едва когато го изкараме навън, с колегите ми разбираме каква е "находката", споделя още Камара. "Не може да си представите какви неща съм откривал. Нормален човек се пита как е възможно те да са попаднали вътре. Но ето, оказва се, че са там", с усмивка допълва Хулио. За мексиканеца с желязна психика най-трудно е, когато намери човешки труп. Много от тях са в полуразложено състояние и трудно могат да бъдат идентифицирани след това от съдебните медици.  
"Обикновено се запушват помпите и единственият начин отново да проработят е ръчно да бъдат почистени от огромните късове боклук. Когато се развалят, се налага да ги ремонтирам на място, а предвид тъмнината, която не могат да пробият и най-мощните рефлектори, това е доста трудно", оплаква се бащата на две деца. Хулио е ветеран в занаята и е част от първия тим в Мексико Сити, създаден да оправя подземните неволи на града. Колегите му, с които започва в професията, отдавна са напуснали "попрището", за да се занимават с доста по-приятни задачи като гмуркане с туристи в Акапулко.
"Към мен са зачислени две момчета, които обучавам как да се пазят в тръбите. Когато напусна, те ще трябва да поемат отпушването на столицата ни", изтъква Камара.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама