Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867175 www.bgdnes.bg

23-годишната Светлана: Моля ви, помогнете ми да оживея!

Бисерка БОРИСОВА
21 март т.г. се оказа най-кошмарният ден за 23-годишната Светлана Килявкова от Смолян.
На контролен преглед в пловдивската онкология лекарите изненадващо съобщават, че в мозъка й се е образувал опасен тумор и животът й виси на косъм. Дали Светла ще оцелее е въпрос на дни и часове. Положението й се влошава светкавично. Дясната половина на момичето - включително лицевата част, вече е обездвижена. Единственото спасение е операция в турската клиника "Джон Хопкинс". Там разполагат с така необходимия кибернож, чрез който да се проникне в малкия мозък. (Подобна апаратура трябваше да заработи и в софийската болница "Св. Иван Рилски" до края на 2012 г., но това така и не се случи.)
Семейството на Светла обаче не разполага с необходимите за сложната интервенция пари. Тъй като диагнозата е открита буквално преди дни, турските медици в момента трескаво търсят варианти за най-полезното лечение. Единственото, което до момента се знае, е, че са необходими около 8-10 хиляди евро за първите операции, назначени за 27 март. Роднините и приятелите на момичето молят всеки, който може да помогне, да го направи. "Моля ви, помогнете ми да оживея", едва проронва и 23-годишното момиче.
Вече са разкрити специална банкова сметка и пей-пол. Събраната сума обаче е едва около 2500 евро и семейството е на ръба на отчаянието. "Преди 4 години откриха на Светла левкемия. Започнахме химиотерапия. Тя влезе в ремисия. На 21 март обаче ни съобщиха за рецидив вследствие на терапията - тумор в мозъка. Бяхме съкрушени", сподели бащата на момичето Костадин.
Той с изненада научил, че дори скъпо струващото замразяване на стволови клетки на Светла, което семейството направило навремето, сега се оказало безполезно. "Обясниха ни, че тъй като клетките са си нейни, най-вероятно рецидивът ще се прояви и при тях!", сподели Килявков. "Преди години сестра ми имаше планове.  Искаше да стане адвокатка, записа стопанско управление в Пловдив. Пееше много хубаво... Вече не знам какво ни чака утре", споделя и братът Станимир.
Светлина в тунела на Светла обаче има, категорични са лекарите в турската клиника. За да се случи чудото обаче, единствената надежда на Светла сега са хората и институциите в България, за които думите "човечност" и "солидарност" все още имат смисъл.


БАНКОВА СМЕТКА ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА:
Централна кооперативна банка
IBAN: BG77 CECB 9790 1087 6209 00
BIC CODE: CECBBGSF
Титуляр на сметката - Светлана Килявкова
PAYPAL: [email protected]

 

По Коледа не станали чудеса

Другото голямо разочарование дошло по Коледа, когато Светла още се борела с левкемията. "Търсим донор от 2011 г., записани сме в Международната банка за донори. По Коледа решихме, че стават чудеса! От Германия ни предложиха два донора. Съвпадението между тях и Светла обаче бе 9 от 10 туморни маркера и българските лекари ни обясниха, че щом съвпадението не е пълно, имало прекалено голям риск", разказва бащата Костадин.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама