Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867361 www.bgdnes.bg

Човек на Таки бетонира Ропотамо

Авер на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки скандално бетонира резервата „Ропотамо". Използвайки хаоса около смяната на властта, фирма на бившия бос на ВИС-2 Веселин Стоименов е започнала да вдига заведения на брега на реката.

Строежът няма никакви разрешителни, тъй като всякакво строителство в резервати е категорично забранено според Закона за защитените територии, алармират екоактивисти. Те припомнят, че територията на резервата е с най-високо ниво на защита. В него се забраняват всякакви дейности с изключение на неговата охрана, преминаване по маркирани пътеки, посещения и събиране на семена с научна и учебна цел и потушаване на пожари.

Реклама


Напук на законовото ембарго, от няколко седмици работници са налели бетонни основи на заведение с площ от 400 кв.м на мястото на стара барака. Започната е и още една постройка в близост до пристана за лодки. Парите за незаконното строителство се плащат от фирма "Венис Марина". След скандален конкурс, проведен преди няколко месеца, тя получи от екоминистерството правото да разхожда туристите с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от скандалния шеф на РИОСВ - Бургас, Бойчо Георгиев, прочул се с разрешението за застрояване в „Дюнигейт".
Веднага след това бригада мутри с помощта на полицията събориха старите дървени постройки и фургони, които служеха за склад за националния отбор по кану-каяк. Наемателят "Венис Марина" е собственост на бизнесмена Веселин Стоименов чрез фирмата му "Стоименов груп лимитед".

 

Босът тайно в България


Веселин Стоименов преди години бе сочен като наместник на ВИС-2 по морето. След смъртта на боса Георги Илиев през 2005 г. той и Митьо Очите поеха голяма част от легалния бизнес на групировката в Слънчев бряг. След като Очите влезе в затвора, десетките барове и дискотеки в курорта се озоваха в ръцете на Стоименов и Христофорос Аманатидис чрез общата им фирма "Интертур". Освен милионните печалби документите на дружеството разбиват мита, че обявеният за международно издирване през 2008 г. наркобос не смее да припари в България.
Според документите на 26 март 2010 г. във висаджийския хотел "Астория" на Слънчев бряг се е провело общо събрание на "Интертур" ООД. На него присъствали лично Христофорос Аманатидис-Таки и съдружниците му. На заседанието Таки и Стоименов се запознават с годишния финансов отчет на "Интертур" и проблемите през годината. След кратко обсъждане приемат отчета и капитализират печалбата. След това се подписват под протокола от общото събрание, като един от парафите е положен лично от Таки. Сравнение със стари документи сочи, че подписът на Таки е автентичен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама