Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867722 www.bgdnes.bg

Яне се барикадира в депутатското жилище

Надя Панкова
Лидерът на РЗС Яне Янев отказва да напусне служебния апартамент на парламента, който обитава, въпреки че правата му изтекоха заедно с мандата. Той обаче не е единствен. И други народни избраници продължават да живеят на държавна издръжка във ведомствените жилища.
 
"Жилището няма да го напусна до 12 май, а може и до по-късно. Живея в скромен блок, в апартамент, който беше по-зле и от моите конюшни, когато влязох там. Сам съм го ремонтирал и когато се разберем с администрацията на парламента колко ми дължат за ремонта, тогава може и да си тръгна", отсече пред "България Днес" Янев. По думите му сигурно това няма скоро да стане, тъй като бил сигурен, че ще е част от новия състав на парламента след изборите през май. 
 
Част от избраниците не са предали и обходния си лист с вещи, дадени им от администрацията на парламента, и отказват да предадат пропуските на колите си. За този хаос се оплакаха пред "България Днес" чиновници от администрацията на събранието.
 
В деня на разпускане на парламента председателят Цецка Цачева дала картбланш на избраниците да останат в държавните жилища. Тя позволила обаче само на онези, които имат ученици в столицата. Част от некоректните депутати обаче не били с дечурлига, а просто искали да поживеят още малко в служебните апартаменти. "Факт, един от колегите ми от Пазарджик, не е коректно да споменавам името му, ми каза, като си тръгвахме, че поне още половин месец ще живее в депутатския си апартамент", потвърди за "България Днес" старозагорският гербер Иван Колев. Той самият върнал само пропуска си за събранието, тъй като не е ползвал ведомствен апартамент, нито пък кола. Колегата му Иван Иванов от Пазарджик пък не успял да върне нищо с обходния лист, тъй като не се прибрал в София. "Ще върна каквото имам, дадох картата си, но не съм ползвал жилище", поясни пред "България Днес" Иванов. 
 
Според бившия зам.-шеф на комисията по екология Димитър Лазаров пък депутатите се изнасят поетапно от жилищата си. "Не всички са успели да се организират, надали някой умишлено продължава да стои в апартамента си", коментира Лазаров. Той обаче се оказа в грешка. Лидерът на РЗС Яне Янев отсече вчера, че кракът му няма да напусне ведомствения апартамент.
 
Освен с жилищата драми имало и с пропуските. Някои избраници се опъвали и не искали да дадат пропуските за колите си, тъй като настоявали да продължават да ползват привилегиите пред Пътна полиция до съставянето на новото събрание, възмутиха се техни колеги.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама