Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1867731 www.bgdnes.bg

Емилия Масларова: В БСП плетем интриги, а не работим

Надя Панкова
 
- Г-жо Масларова, лидерът на БСП Сергей Станишев реши да изчисти партията от т.нар. стари муцуни, но не е ли закъснял да го прави малко преди изборите?
- Това, което знам от опита си не само в политиката, е, че има хора, които знаят, и такива, които не знаят, които могат, и такива, които не могат, но и че няма незаменими хора. Когато трябва да се подменят кадри, всяка уважаваща себе си политическа сила го прави, но не и на последната права и в последния момент. За мен това, което излиза на преден план в БСП в последно време, може да бъде доста грешно.  
- Какво според вас БСП не успява да направи?
- Във военната теория - това го знам от вицепрезидента Ангел Марин, има термин "развитие на успеха". Дълбоко съм убедена, че моята партия трябваше да развие и утвърди това, което бе направено в мандата 2005-2009 г. Твърдя още, че през тези 4 години, когато бяхме в опозиция, всичко, което хората сега поставиха на протеста си, беше облечено от нас в законодателни инициативи. За съжаление обаче много свенливо казвахме това, което можем и знаем. Но сега изваждаме на преден план - да се прочистим! Ама от кого да се прочистим? От хората, които знаят и могат? Кой от хората, за които се говори, че ще бъдат прочистени, е провален политик?
Разбира се, има и умора. Хората, които работят и са в общественото пространство - срещу тях винаги има и недоволни. Като човек с опит и три пъти министър знам, че на 1000 човека може да помогнеш, но ако на един не помогнеш, това ще излезе на преден план. Не искам да се връщаме назад, но твърдя, че няма нито едно социално обещание на БСП от 2005 г. пред избирателите, което да не е изпълнено до 2009 г.
- Имаше ли натиск от ръководството на БСП спрямо ваши колеги, които се отказаха от политическа кариера в партията?
- Тук не става въпрос на натиск. Става въпрос да те оценява този, за когото си работил. Аз не искам оценката да я дават апаратчици, хора, които не са управлявали и един човек в живота си. Трябва да чуем оценката на хората, за които работим.
- Тоест на избирателите.
- Да. Това е важното и моралната оценка я дават хората. Чета и знам много от нещата, които се пишат в сайтовете - и хубави, и лоши. Не само по адрес на моята партия, по адрес и на мен и колегите ми. Но ние трябва да кажем на хората каква политика правим, че може да развием успеха, който постигнахме през 2009 г. Защото вижте какво става сега - над 3 пъти са намалели заетите хора, а осигурените с над 200 хиляди. Или че коефициентът на безработица е скочил два пъти, а младежката безработица двойно. Бяха направени стъпки, с които бяха отнети над 60 социални придобивки на българските граждани.
- Очаквате ли служебният кабинет да успее да осигури добавки за най-онеправданите? 
- Слушам днес, че видите ли, те ще дадат някакви суми на хората, които не влизат в изискуемия доход с 10 лв. Ами питам - министърът на труда беше съветник по социалните въпроси на Бойко Борисов. Беше съветник на президента. Тя днес ли видя, че това се случва? Ще ви дам и пример - 2008-2009 г. през отоплителния сезон, когато имахме най-висок ръст на заетостта и дадохме 150 лв. коледни добавки - тогава енергийни помощи получиха близо 300 хиляди българи. Сега, когато имаме замразяване на доходите и катастрофален скок на цените на всичко в България, ние имаме 210 хиляди души с енергийни помощи. Що за политика е това? Беше обявена пенсионна реформа, че ще се прави от предишното правителство. И знаете ли, че от новопенсионираните 70 хиляди през 2012 г. 40% са по инвалидност? Вижте хората докъде стигнаха, да се принуждават да се пенсионират като инвалиди с листове по болест - това ни е реформата! И къде беше досега социалният министър, че не видя тези неща?
- Е, в момента бившите колеги на Симеон Дянков го обвиняват, че именно той носи вина за това, тъй като "никога не дава".
- Момент. Нека никой не се крие зад финансовия министър! Когато в едно правителство има приоритети и експертите знаят как да се аргументират потребностите, които са необходими, нещата стават. Сега защо може да стане, а преди не можеше? Защо преди това социалният съветник на премиера не го посъветва какво и как да се направи? И не става дума за много пари, само за няколко милиона. От майките се краде, от децата с увреждания се краде или не се дава, хайде, да звучи по-коректно! Оставени са на това, което ние им оставихме през 2009 г.! Но не е проблем това, а че държавата бе докарана дотам, че 50% от българите са на ръба на оцеляването, а не 14-15% като при нас. Затова нашата партия трябваше да покаже, че може да развие успеха си. Вместо това ние се занимаваме с интриги и интрижки, които ще ни изиграят лоша шега.
- Как според вас тогава ще изглежда парламентът след два месеца и дали ще има въобще кабинет? Чуват се опасения, че ни чакат още едни избори до края на годината.
- Не съм социолог, нито гадател. Аз мога да говоря за социалната политика и внесените от мен и Драгомир Стойнев законопроекти, които касаят точно това, за което става дума днес на улицата. Но нямаше кой да ни чуе. Ние имаме готовата законодателна база, знаем какво да се даде, но и сме казали откъде да се вземе. Но трябва да се работи и в екип. Няма незаменими хора, но има незаменими екипи, а нашият в БСП е изключително компетентен. А дали ще има избори или не, дали гражданите ще имат над 150 народни представители присъствие в парламента, не знам. Но нека се знае, че има правила и в българския парламент трябва да влязат подготвени хора. В него няма нужда от спящи красавици, послушковци и мъртви души, които да натискат едни копчета под ръководството на някой по-нагоре.
- Оценявате ли хората от улицата, които сформират движения и партии за вота, като подготвени и компетентни?
- Имах възможност да се срещна с представители на хората с увреждания и говорихме няколко пъти. И се оказа, че това, което те искат, от БСП сме го предлагали. За съжаление някои от национално представителните организации на хората с увреждания мълчаха 4 години. Дано тези, които сега поставят исканията си, срещнат разбиране не само при нас. Има възможности, но трябва да се направи от компетентни хора, да се знае накъде да се насочат ресурсът и енергията.
- Не чух в управленската програма на левицата да са акцент децата, майките и хората на ръба на бедността. Напротив, чу се, че се предлага увеличаване на данъците.
- Това не е всичко, което предлага БСП.
- Човек, знаете, наостря уши, когато чуе повишаване на данъци.
- Е, да. Но коментираме в предизборната платформа, че по време на мандата ще създадем 250 хиляди работни места, гарантираме, че ще внесем законодателство за осигуряване на бърза младежка заетост, предвиждаме увеличаване размера на средствата за отглеждане на дете до този на минималната работна заплата. Даже сме направили разчети, че ако това се случи още през 2013 г., за следващите 6 месеца ще са нужни 15 млн. лв. Записали сме увеличение на детските добавки, отпадане на подоходния критерий, че ще увеличим целевата помощ за първокласници. Много неща сме записали, сега излизат само няколко от тях.
- Това няма ли да доведе България, както твърдеше предишното правителство, до финансов крах и съдбата на Гърция и Кипър?
- Досега не видях да е застрашена фискалната ни стабилност, но нацията се стопи - най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, най-много емигранти, най-ниска грамотност. Всяка една държава трябва да си направи много добре разчетите. От една страна, фискалният резерв е намалял в момента с 4 млрд. лв., а от друга - задълженията ни са се увеличили с още толкова. За три години и половина управление са изхарчени 8 млрд. лв. и уж имаме фискална стабилност. Но всичко друго, касаещо хората, се е стоварило върху всеки един български гражданин. Всеки от нас дължи средно по 600 лв. след това управление. Какви подигравки бяха, като обещахме през 2005 г. увеличение на доходите с 25%, те се увеличиха с над 80%. Или, когато дадохме по 25 лв. коледни добавки първата година от мандата, а после и още 150 лв. добавка. И си имахме фискална стабилност и тогава, намалихме и външния дълг.
-  Да, но тогава все пак нямаше такава криза.
- Тя кризата е във всички страни членки на ЕС, в целия свят. Но нито една страна не е на това положение, на което сме ние. И в този момент ние да се занимаваме с това кой е стара, кой е нова муцуна, кой на какво от апарата му се искало или не му отървало, е абсолютно несериозно.
- Сякаш усещам в думите ви критика към лидера Сергей Станишев и някакво разочарование.
- Не. За мен е по-важно това, което правим, да стигне до хората, а ние си пропускаме и шанса да припомним какво сме направили. Занимаваме се с апаратни интриги. В листите трябва да има хора, които могат и знаят, които ще генерират доверието. В цялата партия трябва да има усещането, че трябва да се говори. Но не за интриги, а за това какво можем, с кого и за какъв период. Можем реално да говорим какво сме постигнали, какви усилия сме положили.
- Много от вашите колеги се изненадаха от постъпката на премиера Бойко Борисов, че хвърли оставка. Вие как я оценявате - като държавническа или не?
- За мен това беше спасителен ход - минаване встрани, идва служебно правителство, успокоение на гражданското общество за известно време.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама