Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1868414 www.bgdnes.bg

Родители и болно дете кретат с 260 лева на месец - нямат печка, хладилник, пералня

Младо семейство живее с една минималната работна заплата, а лекарствата на детето, болно от епилепсия, струват десет пъти повече. Трогнати от съдбата им, техни съседи решават да помогнат, като създават страница във фейсбук, чрез която се набират средства, разказа Би Ти Ви.

Кирил днес е на 3 години. Когато е едва на 6 месеца, лекарите откриват, че има лека форма на хидроцефалия - повишено налягане в черепа, поради натрупване на течност. Следва продължителна рехабилитация. На годинка започва да получава и епилептични пристъпи. Освен това детето има и кожно заболяване.

Реклама

„От здравната каса получава единствено адаптина, който е за епилепсията - всички други неща са за наша сметка. Значи кожното заболяване не се поема от касата - тези мазила, разтвори за къпане - единствено може да се закупят за наша сметка", разказва майката на Кирил Боряна Стоименова.

Само специалните кремове на Кирил струват над 250 лева месечно. Детето се нуждае и от постоянна рехабилитация. „В момента ходим само на рехабилитационно плуване и там е от порядъка на 450 лева на месец", допълва Боряна Стоименова. Кирил трябва да ползва ортопедични обувки, които са 150 лева, за да не е лишен от процедури. Лекарствата му са от порядъка 1600-2000 лева месечно.

Семейството обаче получава в пъти по-малко - само 260 лева - от инвалидната пенсия на детето и двойните майчински. Въпреки че от месец бащата работи, неговата заплата е запорирана. Хората нямат пари за адвокат, който да им помогне да се вдигне запора.
„Наемът ни е 250, токът ни е от порядъка на 70-80 лева, храната - ползваме това, което са ни дали от БЧК и общо взето подсигуряваме един хляб. Мазилата сме ги спряли, за храна, която не ни стига - вземаме от познати, от близки, назаем", разказва Боряна.

Бащата на малкия Кирил - Радослав Христов, допълва, че е много тежко положението: „От приятели, познати взимаме, но вече няма и от кого да вземаме, то като се вземе трябва да се връща, а няма откъде."

В дома на семейството отдавна всичко е подчинено единствено на грижата на малкия Кирил. Тук няма хладилник, нова печка или пералня. Единствената луксозна вещ - компютърът - е подарък. Мъжът събира от гората дърва, за да се отопляват. Три месеца им отнема, за да направят годна за живеене къщата, в която живеят под наем. До тогава спели в старата си кола. На двора.

„Тук я паркирахме, тук спяхме, гледахме хората да си легнат, за да не ни гледат, че спим в кола. Той спеше в едно детско столче - дори не можеше да си легне като хората, качвахме се на Витоша, топлехме на слънцето вода", спомня си майката на Кирил.
Съседите забелязват окаяното им състояние. Започват да им Помагат с каквото могат. Преди няколко месеца създават групата във фейсбук "Да помогнем на Кирчо!".

Реклама

Съседката Лилия Замфирова разказва, че се отзовават хора. Малко, но са успели да съберат около 300-350 лв.

„Ние сме на ръба на оцеляването...така че - не знам какво ще правим точно", заяви бащата Радослав Христов.

 

Реклама
Реклама
Реклама