Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1868622 www.bgdnes.bg

Асен Василев нареди спешен одит в енергийните фирми

"Всички централи, които не са изправни и не подават нужната информация ще бъдат спрени временно. Другите ще продължат да работят", съобщи на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев. Става дума за производителите на енергия от възобновяеми източници-фотоволтаици и ветроцентрали, които девет месеца са били в неизпълнение на закона.


Ще бъде подготвено и изпратено предложение до ДКЕВР за смяна на начина на изчисляване на енергията, произведена от заводските централи с „кафява енергия", съобщи още Василев.

Реклама

ДКЕВР да въведе механизъм за нетирано изкупуване от НЕК и ЕРП на електроенергия, произведена от заводски централи, за да се заплащат само разликите между производството и консумацията, допълни той.

„В енергетиката имаме свръхкапацитет и свръхмощност. Мерките са предварителни и спешни", каза министърът на икономиката.

Министърът информира, че третата мярка, която трябва да бъде предприета, е във връзка с т.нар. студен резерв. Четвъртата и петата мярка пък са свързани с износа на ток.

Шестата мярка поставя началото на либерализирането на пазара. Асен Василев я определи като изключително важна. Според него е крайно време в страната да бъде въведен балансиран пазар. До 15 април ще бъдат направени наредби, свързани с балансирания пазар.

ДКЕВР трябва да изготви механизъм за квотата, формираща обществения доставчик, съобщи още служебният министър.

В момента в енергийната система цената се формира не на базата на най-евтиния доставчик. Ние сме наследили договори за изкупуване на много високи цени. На първия обществен съвет по енергетика всички договори ще бъдат представени и обсъдени. ДКЕВР трябва да каже за формирането на енергийния микс, посочи министърът.

Реклама

"Чакаме от регулатора по-честен и прозрачен начин да даде тези условия", допълни той.

Министърът обясни, че първите мерки нямат дългосрочен ефект, но дават база да се постигне прозрачна и устойчива система, която да е и социално отговорна.

Той оповести и други две мерки. Ще се поиска от КЗК да направи секторен анализ на енергетиката. В разговор с министъра на финансите Калин Христов Асен Василев е поискал Агенцията за държавна финансова инспекция да направи одит във всички предприятия за енергетиката за обществените им поръчки.

Реклама
Реклама
Реклама